Frontside Festival i Göteborg, med konstnärliga ledaren och klarinettisten Karin Dornbusch (som tidigare under 12 år framgångsrikt lett Båstad Kammarmusikfestival) har genom åren använt väderstrecken som tema för sina kammarmusikfestivaler i januari. De fyra väderstrecken är en hyllning till Göteborgs internationella historia och blir med 2023 års festival komplett med temat DIRECTION 57° NORTH. 

Festivalen pågår från den 12 januari till och med den 15 januari.

2019 var temat m/s transatlantic, 2020 Österut och 2022 Sydvindar. Nu sätts fokus på musik från länder som har haft ett stort inflytande på Göteborgs utseende – som Nederländerna, Tyskland, Skottland och England.

Tonsättarvimmel

Festivalprogrammet är späckat med musik av Rebecka Clarke (GBR), Jacob van Eyck (NLD), John Ireland (GBR), Joseph Haydn (AUT), Johann Sebastian Bach (DEU), Johannes Brahms (DEU), Judith Weir (GBR), James MacMillan (GBR), Ludwig van Beethoven (DEU), Oliver Knussen (GBR), Leoš Janáček (CZE), Gustav Mahler (AUT), Benjamin Britten (GBR) och Bedřich Smetana (CZE).

Dessutom svenska tonsättare som Paula af Malmborg Ward, Wilhelm Stenhammar, Elfrida Andrée, Ann-Sofi Söderqvist, Malin Bång, Torsten Sörenson, Sven-Eric Johanson, Daniel Berg, Lina Järnegård och Palle Dahlstedt.

Artister

Konstnärliga ledaren Karin Dornbusch medverkar i verk av Paula af Malmborg Ward, Oliver Knussen, Franz Schubert, Daniel Berg och Max Bruch.

Tjeckiske tonsättaren Bedřich Smetana var verksam i Göteborg vid mitten av 1800-talet. Två av hans stråkkvartetter framförs av den framstående kvartetten Zemlinsky Quartet från Prag.

Svenska sopranen Malin Hartelius (som oftast hörs på Staatsoper Wien och Zürich Opernhaus) har dessvärre blivit sjuk och ersätts av sopranen/hovsångerskan Elin Rombo. Hon framför bl a sånger av Elfrida Andrée, Franz Schubert och Wilhelm Stenhammar.

Kronhuset, Göteborgs näst äldsta byggnad. Här framförs de flesta konserterna under Frontside Festival.

Ensemblen Trio Poseidon (Sara Trobäck, violin, Claes Gunnarsson, cello, och Per Lundberg, piano) medverkar, liksom organisten Hans Davidsson samt Duo Granmo-Berg och The Gothenburg Combo (David Hansson och Thomas Hansy); alla från Göteborg. Årets Interpretpristagare, blockflöjtisten Anna Petrini, och nyckelharpspelaren Emilia Amper kombinerar svensk, bohuslänsk, skotsk och norsk folkmusik med europeisk barockmusik.

Uruppföranden

Frontside-festivalen bjuder också på några uruppföranden: Portersviten, en happening i tre akter, av Paula af Malmborg Ward. Finger breath för live-elektronik av Palle Dahlstedt får sitt uruppförande på undre däck av M/S Kungsö. Norska Frode Haltli har skrivit Fruits of Labour för blockflöjt och nyckelharpa som uruppförs i finalkonserten i Kronhuset av Anna Petrini och Emilia Amper.


Se hela festivalprogrammet här ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.