Det handlar om Sveriges äldsta konserthus, invigt 1878 – Kungl Musikaliska akademiens stora sal, som blev Nybrokajen 11, som blev Musikaliska och som från och med i år kallas Musikaliska Kvarteret.

I dagarna går Blåsarsymfonikerna (som har sina lokaler och sin hemmascen i huset) ut och larmar under rubriken ”Snart tystnar musiken”.

Stängning i maj 2023?

Man meddelar på sin webbsida att Musikaliska Kvarteret kan komma stänga redan första maj 2023.

– De fyra scenerna i Musikaliska Kvarteret riskerar att stängas redan innan sommaren.

– Blåsarsymfonikerna har ett hyresavtal med Statens fastighetsverk (SFV) för Musikaliska och har i drygt två år drivit en gemensam process med SFV för fastighetsutveckling och möjliggörande av kvarterets potential. SFV har nu avbrutit den processen och hyresförhandlingarna har därmed strandat, heter det från huset vid Nybroviken.

Å andra sidan har förre kulturministern Amanda Lind ställt en skriftlig fråga till nuvarande kulturminister Parisa Liljestrand (M). Svaret kom den 14 december:

Kulturministern svarar

”Amanda Lind har frågat mig om jag avser att agera för att värna Musikaliska Kvarterets framtid och skapa förutsättningar för att de verksamheter som nu befinner sig där fortsatt ska kunna utvecklas. 

Musikaliska kvarterets verksamheter drivs i fastigheten Ladugårdsbron 14, vid Nybrokajen i Stockholm. Fastigheten ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk, som också bl.a. ansvarar för hyresfrågor mellan hyresgäst och hyresvärd.”

Riksdagsbeslut: fastigheten får säljas

”Riksdagen beslutade efter förra regeringens förslag i vårändringsbudgeten för 2019 (prop. 2018/19:99) att fastigheten får säljas. I propositionen anger regeringen dock att innan beslut om en eventuell försäljning fattas ska förutsättningarna analyseras närmare och att Kungl. Musikaliska Akademiens och Blåsarsymfonikernas behov av tillgång till ändamålsenliga lokaler bör beaktas.

Det framgår också att det är angeläget att en levande del av kulturutbudet, som uppskattas av Stockholms invånare och besökare, fortsatt kan utvecklas.” 

Ännu ingen analys

”Någon analys har ännu inte genomförts. Frågan bereds i Regeringskansliet. Det är fortsatt viktigt att invånare och besökare kan ta del av ett levande kulturliv på scener och platser som utgör viktiga delar av vår offentliga gestaltade livsmiljö.”LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.