Det saknas inte möjligheter att se och lyssna till aktuell orkestermusik på nätet. Sedan gott och väl det första pandemiåret (2020) har de digitala musiksajterna för klassisk musik runt om i västvärlden vuxit fram, och vuxit sig betydande.

För den hängivne lyssnaren kan det bli många webbadresser och webbläsarflikar att hålla igång.

Om mycket kunde samlas på en enda adress, i en portal där mängder av aktuella orkestrar ryms, skulle utbudet bli imponerade – och översikten betydligt tydligare.

Rob Overman, initiativtagare till symphony.live

Detta är idén bakom sajten Symphony.live – ett europeiskt initiativ för att samla musikupptagningar i ljud och bild från världens ledande symfoniorkestrar. Initiativtagare är två holländare, förre orkesterchefen Rob Overman och Henk Bout, grundare av video- och streamingföretaget United Broadcast Facilities (nu: EMG).

Skarp version

Sedan slutet av september finns streamingplattformen Symphony i skarpt läge i Nederländerna, Sverige, Storbritannien, USA, Kanada och Australien. Fler länder tillkommer i början av 2023.

Rob Overman gick från de akademiska musikkretsarna för 30 år sedan för att bli orkesterchef för Orkest de Volharding (grundad av Louis Andriessen på 1960-talet) och sedan till nederländska Radio Filharmonisch Orkest och därefter till Rotterdams Philharmonisch Orkest.

– Vi hade med våra orkestrara en budget på 30-40 miljoner euro för att sälja 200,000 biljetter till 40,000 abonnemangsköpare. Och jag tänkte, vi måste kunna göra mer, säger Overman.

Han ville skapa ett slags Champions League för de bästa symfoniorkestrarna i världen. Digitalt.

– Vi kom överens med orkestrarna om att de skulle göra all videoupptagning – på sitt sätt, i sin egen stil, eftersom klassisk musik kan vara tråkigt på film – men med sammanhang, intervjuer med dirigenten, solisterna, publiken på plats. Vi kallar det Symphony Night Live, som sänds varje lördagskväll.

Dessa orkestrar är med från start

Concertgebouworkest, Amsterdam, London Symphony Orchestra, Kungliga Filharmonikerna, Stockholm, Orchestre Symphonique de Montréal, Czech Philharmonic, Prag, The Cleveland Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich och Budapest Festival Orchestra.

Fler orkestrar står på tur och kommer att läggas till under hösten/vintern 2022/23. Siktet är inställt på 25 orkestrar.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.