Ett 20-tal sökte tjänsten som konstnärlig chef för Östgötamusiken som från och med årsskiftet 2022/23 ingår i Scenkonst Öst.

Dirigenten Maria Eklund fick jobbet och börjar i mars 2023. 

Maria Eklund har mångårig erfarenhet som internationell projektledare, orkesterledare, dirigent samt av att leda verksamheter inom kulturområdet. Hon är i dag nationell projektledare för El Sistema i Sverige.

Erfaren orkesterdirigent

Visserligen har Maria Eklund en gedigen utbildning som orkester- och kördirigent men tanken är inte att hon ska dirigera ensemblerna i Östgötamusiken, utan verka som konstnärlig chef för verksamheten i dialog med medarbetarna.

Maria Eklund är född i dåvarande Sovjetunionen (1973) och debuterade 2005 på Bolsjojteatern, Moskva, och med Ryska filharmoniska orkestern samma år. Hon har även dirigerat Moskvas filharmoniska orkester, Rysslands nationella symfoniorkester med flera orkestrar. Efter att ha flyttat till Sverige fortsatte hon sina studier på Kung Musikhögskolan. Hon har genomfört en rad orkesterturnéer inom och utom Europa, och som dirigent mött de svenska orkestrarna, som Kungl Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker.

Konstnärlig vision

– Maria Eklund har en spännande konstnärlig vision för Östgötamusiken och kan vidareutveckla verksamheten både publikt och konstnärligt tillsammans med medarbetarna. Hon kan konstmusik och har en bred utbildning som kommer att berika ledningens arbete inom Scenkonst Öst, säger Pia Kronqvist, vd Scenkonst Öst.


Maria Eklund efterträder Peter Wilgotsson som blir kultur- och fritidschef i Skåne, närmare bestämt i Östra Göinge kommun.

Tidigare chefer för Östgötamusiken har varit bl a Anders Jalkéus, Peter Stolpestad, Tomas Herrgårdh.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.