En driven klassisk gitarrist får 2022 års studiestipendium på 150,000 kr från Rosenborg GehrmansFred Holmlund.

Kungl Musikaliska Akademiens stipendiejury skriver: 

– Fred Holmlund visar en unik vilja och pondus i sitt musikaliska uttryck. Med sin virtuosa gitarrteknik i kombination med ett energifyllt och dynamiskt spel fångar Holmlund lyssnaren direkt. En enig jury (bestående av gitarrister och harpister) placerade Fred högst under årets stipendieprov.

Stipendiet överlämnas vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 28 november.

Studier i Sverige, Danmark, Tyskland

Fred Holmlund (f. 1994) kommer från Boden och diplomstuderar nu för Göran Söllscher och David Hansson vid Malmö musikhögskola.

Efter studier runt om i Sverige och Danmark tog han sin kandidatexamen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har även studerat i Tyskland för professor Hubert Käppel, där han förfinade sina tekniska och sceniska kunskaper. 

Som solist har Fred Holmlund bland annat uppfört Electric Counterpoint av Steve Reich, men även Sergio Assads verk The Walls under Skandinavienpremiären på Uppsala gitarrfestival 2020. Fred blev även mottagare av det stora Jörgen Rörby-stipendiet 2020 såväl som Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendier 2020 och 2021. 


Foto: Emma Ingolf

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.