Den 18 november inleds den årliga konstmusikfestivalen hcmf//, dvs Huddersfield Contemporary Music Festival, Storbritanniens största festival för ny och experimentell musik. Nu för 45:e gången.

I tio dagar, 18 till 27 november 2022, tar festivalen över den engelska universitetsstaden Huddersfield några mil nordost om Manchester.

Varje år i november förvandlas Huddersfield till ett centrum för nutida och experimentell konstmusik. Festivalen består av över 50 olika programpunkter där konserter och musikteater blandas med dans, multimedia, samtal och film.

Lisa Streich är Composer in Residence

Sedan 2017 är den svenska musiken tydlig i programmet tack vare ett samarbete mellan Stim, en rad svenska musikorganisationer och festivalen. Bland flera andra svenska inslag under årets festival, sticker Lisa Streich ut som årets Composer in Residence.

Hennes musik har framförts över hela världen, av namnkunniga orkestrar och ensembler. Under Huddersfieldfestivalen kommer hon bland annat att bli spelad av Polarprisvinnande Ensemble Contemporain liksom av London Sinfonietta och Riot Ensemble

– Att bli spelad av några av de mest underbara musiker i ett land där min musik inte har blivit spelat så mycket än. Och att höra så många av mina stycken under en kort tid. Det kommer bli en givande, lärorik och intensiv vecka, säger Lisa Streich.

Därmed är Sverige det första land att ha två Composer in Residence i denna festival – Hanna Hartmann var den svenska tonsättaren 2019.

Mera svenskt

Andra godsaker på årets svenska musikaliska smörgåsbord är musikern och artisten Ann Rosén, kompositörerna Johan Svensson och Lisa Järnegard samt kompositören/ljudkonstnären David Granström. Vokalvirtuosen Sofia Jernberg återkommer till hcmf// för den konstnärliga ledningen i Freedom to Move, en tredagars lika kreativ som intensiv workshop med fem brittiska sångare från olika genrer.

Läs hela festivalprogrammet här ›


Stim och Föreningen Svenska Tonsättare (FST), finansierade av Stim Forward Fund, har tillsammans med Export Music Sweden, Västra Götalandsregionen och Sveriges ambassad i London ett flerårigt samarbete med festivalen i Huddersfield. Syftet är att sprida ny svensk musik till en av världens viktigaste festivaler för nutida och experimentell konstmusik.

– Vi är mycket glada över detta nära samarbete med Huddersfieldfestivalen och alla inblandade. Internationell samverkan är grundläggande i Stims musikfrämjande verksamhet, både för att nå ut med och synliggöra svensk musik men också för att skapa spännande musikaliska möten över landsgränserna. Jag ser mycket fram emot att ta del av Lisa Streichs konstnärliga program i år, säger Sofie Marin, chef för Stims musikfrämjande verksamhet.


Bilden: Ann Rosén, Lina Järnegard, Johan Svensson, David Granström, Sofia Jernberg. Till höger, Lisa Streich
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.