Den 11 november avhölls branschorganisationen Musikförläggarnas prisgala på Grand Hôtel i Stockholm. Bland de sju kategorierna som belönades finns två inom konstmusiken: Liten ensemble/kammarmusik och Stor ensemble/opera.

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK

Britta Byström – ”Ink-Wash On Paper”
Detta medryckande och fascinerande verk för åtta musiker är inspirerat av den hyllade konstnären Gunnel Wåhlstrands bilder och precis som dessa bilder är Byströms musik otroligt detaljrik utan att tappa de långa övergripande linjerna.

Övriga nominerade var:

Daniel Nelson – ”The Vein Bleeds Silver”
Med tydlig utgångspunkt i traditionen för soloviolinverk låter Daniel Nelson här violinisten visa upp instrumentets hela spännvidd. Från kraftfulla dubbelgrepp till de sköraste melodilinjer, allt karaktäriserat av Nelsons känsla för rytm och melodik.

Jenny Hettne – ”Stimme aus der Ferne”
I sin ambition att utforska klanger låter Jenny Hettne musikerna använda sina instrument på nyskapande sätt. Kända citat ur den klassiska repertoaren får en helt ny inramning och trots en stor komplexitet vill man som lyssnare bara höra mer.

Karin Rehnqvist – ”Tiden ropar på dig!”
Världsklockan – Natt – Hårt åskväder
Tre dikter av Harry Martinson har här klätts i toner av Karin Rehnqvist. Men tydlig förankring i den svenska körtraditionen och med stänk av folkmusik skapar hon en suggestiv och spännande klangvärld där texten aldrig går förlorad.

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – STOR ENSEMBLE/OPERA

Mats Larsson Gothe – ”Löftet”
Förintelsens trauma har fått ord och toner i denna drabbande opera. Här finns smäktande idyller, dissonant dunkel och inspiration från judisk musik. Trots det tragiska ämnet är musiken stundtals obeskrivligt vacker och full av variation.

Övriga nominerade var:

Andrea Tarrodi – ”Symphony in Fire, Water, Earth & Air”
Symfoni nr 1
Med rytmiskt driv och klanglig variation frammanar Andrea Tarrodi suggestiva bilder av eld, vatten, jord och luft. Med harmonisk finess, lyriska stråkar och koralliknande brassinslag fångas lyssnaren av ett verk med omedelbart tilltal.

Jacob Mühlrad – ”REMS”
Detta verk, inspirerat av sömn, bygger på drömska moln av klanger som hela tiden skiftar färg. En genomgående långsam puls bryts ibland av eruptiva inslag men tack vare kontrastrik instrumentation blir även de stillastående avsnitten gripande.

Tebogo Monnakgotla – ”Zebran”
I sin operadebut bekräftar Tebogo Monnakgotla att hon är en av Sveriges mest intressanta tonsättare av idag. Med skicklig instrumentation och starka melodiska fragment framträder färgrik musik som förstärker sångens budskap.


I kategorierna Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera och Årets konstmusikpris – mindre ensemble/kammarmusik väljs nominerade i samarbete med Sveriges Radio P2. Vinnarna i konstmusikkategorierna utses av en specialjury.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.