Ingen är över 30 år. Alla jobbar redan med olika ensembler och i orkestrar.

Detta är de tre finalisterna till Blåsmusikpriset som ska ställas mot varandra i finalen i Malmö Live den 20 januari 2023:

Lukas Nordanskogtrombon – Linköping
Ebba Wallénflöjt – Malmö
Rasmus Jönsson Hanssonslagverk – Strömstad.

Prispengar, också

De har kvalificerat sig till finalen genom de provspelningar Kungl Musikaliska Akademien anordnar för de nationella stipendierna (i kategorierna bleckblås, träblås och slagverk). Från dessa stipendieprov nominerades tre till Blåsmusikprisets finalplatser.

Med Blåsmusikpriset tävlar de om en rad solistuppdrag med professionella blåsorkestrar i Sverige samt – en nyhet för i år – en total prissumma om 100,000 kr; 50,000 kr till förstapristagaren, 25,000 till de två andra.

Lukas Nordanskog
född 1996, började sin bana som trombonist på kulturskolan i Lund och fortsatte sedan på Linköpings kulturskola. Senare följde bastrombonstudier vid Sibelius-Akademin för Niklas Larsson och Line Johannesen samt vid Musikhögskolan i Malmö för Eric Lindblom, där Lukas erlade masterexamen 2021. Som solist har Lukas framträtt med bland annat Linköping Symphonic Band. Som aktiv kammar- och orkestermusiker framträder han ofta med flöjt- och trombonduon Duo Tvärdrag och i orkestrar såsom Norrköpings Symfoniorkester och Wermland Opera.

Ebba Wallén
född 1994, arbetar som vikarierande soloflöjtist vid Norrlandsoperan i Umeå. Efter studier vid Norges Musikkhøgskole för Per Flemström och Hochschule für Musik und Theater München för Philippe Boucly tog hon sin första konstnärliga masterexamen 2021. Hon har tidigare spelat med bland annat Oslo-Filharmonien, Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Philharmonie Salzburg och är pristagare vid internationella tävlingar såsom Concours International pour jeunes interprètes au Val de Travers, Stockholm International Music Competition och Polstjärnepriset.

Rasmus Jönsson Hansson
född 1993, avslutade våren 2022 sin masterutbildning vid Syddansk Musikkonservatorium under ledning av Sören Monrad och Johan Bridger. För närvarande studerar han vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg samtidigt som han lever ett aktivt frilansliv med en fot i många olika konstellationer. Under de senaste åren har Rasmus åtnjutit flera framgångar i olika musiktävlingar runt om Europa. 2020 vann han Italy Percussive Arts Web Contest tillsammans med Elias Gustavsson.


Ebba Wallén, foto: Dāvis Sliecāns. Rasmus Jönsson Hansson, foto: Claudia Hansen. Lukas Nordanskog, foto: Astrid Eriksson.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.