Konsertserien Musik på Udden har i höst funnits i tio år. Udden är alltså Waldemarsudde, längst ut på Djurgården i Stockholm.

I denna serie har man kombinerat proffsiga kammarmusikframföranden med textläsning/recitation i en synnerligen konstnärlig miljö, Prins Eugens salonger och gallerier på egendomen Waldemarsudde som han förvärvade 1900. Här var prinsen i sitt esse och omgav sig gärna med sällskap som dryftade konst, litteratur, musik och politik.

Anders Lagerqvist. Foto: Joakim De Groot

Konstnärliga ledare för Musik på Udden är violinisten Anders Lagerqvist och överintendent Karin Sidén.

Piano och violin

Den 9 november firar Musik på Udden sina tio år med sin mest omfångsrika konsert hittills. Jubileumskonserten har som inledning verk av komponisterna Roland Pöntinen (Prelude d’automne från 2018), Franz Liszt (ur Annees de pelerinoge från 1855) och Claude Debussy (ur Preludes bok I, från 1910) – allt framfört av pianisten Roland Pöntinen.

Anders Lagerqvist och Pöntinen framför det stycke Andrea Tarrodi beställningskomponerade till firandet av Prins Eugen 150 år, dvs 2015: Molnet för violin och piano.

Trio, kvartett, kvintett & recitation

Det blir även en pianotriosats av Wilhelm Stenhammar, stråkkvartettsats av Jean Sibelius, en sats ur Camille Saint-Saëns pianokvartett samt andra satsen ur Robert Schumanns sprittande pianokvintett i Ess-dur.

Medverkande musiker: Roland Pöntinen (piano), Anders Lagerqvist (violin) och Uppsala kammarsolister (Øyvor Volle, Brusk Zanganeh, Nils-Erik Sparf, Ylvali McTigert Zilliacus och Per Nyström).

Skådespelaren Jonas Malmsjö kommer att läsa textstycken av Pär Lagerkvist, Kjell Espmark, Prinsens vän Helena Nyblom, Prinsen själv och Werner von Heidenstam.


Allt med den ambition den konstnärliga ledningen har med Musik på Udden: att stärka museet som en viktig mötesplats för upplevelser av konst i dialog med musik och poesi.


Bilden överst: Lilla tritonen av Carl Milles från 1914. Foto: Yanan Li.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.