Daniel Nelson, tonsättare, född 1965. Foto: Ella Nelson

Den flitige tonsättaren Daniel Nelson är på gång med en ny opera – Andefabriken, som ska uruppföras på Vadstena slott i juli 2023.

Senast var Daniel Nelson aktuell med uruppförandet av Chaplin songs i Berwaldhallen. Han är även nominerad kategorin Liten ensemble/Kammarmusik för Årets konstmusikpris › som arrangeras av Musikförläggarna.

Plats för mystiken?

Vadstena-Akademien beskriver handligen i den nya operan så här:
Andefabriken utspelar sig i det sena 1800-talet då samhällsordningen är stadd i hastig förvandling. Med inspiration från medier som de tre systrarna Fox och ockultisten Madame Blavatsky, uppfinnaren Thomas Edison och utbrytarkungen Harry Houdini, vill operan fånga människans längtan efter något som är större än det vanliga livet. Vilken plats har mystiken i en avmystifierad värld? Föder maktlöshet i den verkliga världen maktanspråk i den andliga? 

Beställningsverk no 38

Daniel Nelson har tidigare komponerat Stolthet och fördom (2011) för Vadstena-Akademien. Till Andefabriken har Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman skrivit librettot.

Audition för de sju sångarrollerna pågår t o m den 30 november.

Andefabriken är Vadstena-Akademiens 38:e beställningsverk sedan starten 1964. Uruppförandet blir den 21 juli 2023 i Bröllopssalen på Vadstena slott; sjungs på svenska och spelas till och med den 9 augusti.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.