Åtta svenska tonsättare är nominerade till årets Musikförläggarnas Pris i kategorin Årets konstmusikpris; fem kvinnliga, tre manliga. Nomineringar är indelade i Liten ensemble/kammarmusik och Stor ensemble/opera.

Andreas Lönnqvist har skrivit motiveringarna.

LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK

Britta Byström – ”Ink-Wash On Paper”
– Detta medryckande och fascinerande verk för åtta musiker är inspirerat av den hyllade konstnären Gunnel Wåhlstrands bilder och precis som dessa bilder är Byströms musik otroligt detaljrik utan att tappa de långa övergripande linjerna.

Daniel Nelson – ”The Vein Bleeds Silver”
Med tydlig utgångspunkt i traditionen för soloviolinverk låter Daniel Nelson här violinisten visa upp instrumentets hela spännvidd. Från kraftfulla dubbelgrepp till de sköraste melodilinjer, allt karaktäriserat av Nelsons känsla för rytm och melodik.

Jenny Hettne – ”Stimme aus der Ferne”
I sin ambition att utforska klanger låter Jenny Hettne musikerna använda sina instrument på nyskapande sätt. Kända citat ur den klassiska repertoaren får en helt ny inramning och trots en stor komplexitet vill man som lyssnare bara höra mer.

Karin Rehnqvist – ”Tiden ropar på dig!”
Världsklockan – Natt – Hårt åskväder
Tre dikter av Harry Martinson har här klätts i toner av Karin Rehnqvist. Med tydlig förankring i den svenska körtraditionen och med stänk av folkmusik skapar hon en suggestiv och spännande klangvärld där texten aldrig går förlorad.

STOR ENSEMBLE/OPERA

Andrea Tarrodi – ”Symphony in Fire, Water, Earth & Air”
Symfoni nr 1
Med rytmiskt driv och klanglig variation frammanar Andrea Tarrodi suggestiva bilder av eld, vatten, jord och luft. Med harmonisk finess, lyriska stråkar och koralliknande brassinslag fångas lyssnaren av ett verk med omedelbart tilltal.

Jacob Mühlrad – ”REMS”
Detta verk, inspirerat av sömn, bygger på drömska moln av klanger som hela tiden skiftar färg. En genomgående långsam puls bryts ibland av eruptiva inslag men tack vare kontrastrik instrumentation blir även de stillastående avsnitten gripande.

Mats Larsson Gothe – ”Löftet”
Förintelsens trauma har fått ord och toner i denna drabbande opera. Här finns smäktande idyller, dissonant dunkel och inspiration från judisk musik. Trots det tragiska ämnet är musiken stundtals obeskrivligt vacker och full av variation.

Tebogo Monnakgotla – ”Zebran”
I sin operadebut bekräftar Tebogo Monnakgotla att hon är en av Sveriges mest intressanta tonsättare av idag. Med skicklig instrumentation och starka melodiska fragment framträder färgrik musik som förstärker sångens budskap.

Prisgalan

Vinnarna i de sju skilda kategorierna kommer att offentliggöras under en prisgala på Grand Hôtel i Stockholm den 11 november. 

Juryn

Årets konstmusikjury har bestått av Andreas Lönnqvist (ordförande), Marie Rosenmir (ordförande), Fredrik Andersson, Marika Dahlbäck, Arna Einarsdottir, Kjell Englund, Annalena Persson och Gregor Zubicky.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.