Prisudelningsgala på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 4 september: operasångarna Hillevi Martinpelto, Lena Nordin, Anna Eklund Tarantino, Ingrid Tobiasson, Lars Cleveman, Michael Weinius, Karl-Magnus FredrikssonGunnar Lundberg. Allt i anledning av 2022 års mottagare av Jussi Björling-stipendiet – basbarytonen och hovsångaren John Lundgren. Priset är i år på 125,000 kronor.

Lundgren har de flesta av sina engagemang utomlands och därmed kanske inte känd för den svenska publiken. Men internationellt är han en storsångare som sjungit alla de stora barytonrollerna tillsammans med världens operastjärnor.

Våren 2022 debuterade han på Wiener Staatsoper i rollen som Jochanaan i Salome och han sjunger även Wotan i Wagners Ringen. Han återvände också som Wotan i den nya uppsättningen av Ringen i Bayreuth (som blev hans femte säsong i Wagners högborg). Hösten 2022  debuterar han på Metropolitan i New York i rollen som Scarpia i Tosca. Därefter är det dags för en ny Ringen i Dresden.

Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. 


Bilden överst: Anders Wall, John Lundgren, årets Jussi Björling-stipendiat, och Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns solister
Foto: Cari Hildebrand

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.