I staden med sin kaxiga kommunslogan Nära till allt, långt ifrån dyrt – dvs Hässleholm mitt i Skåne – finns också ett 12,000 m2 stort kulturhus från år 2000 för de cirka 20,000 invånarma. En anläggning med mängder av evenemang och aktiviteter i två teatersalonger, Parkbiografen med tre salonger, repetitionslokaler för kommunala musikskolan och för balett. I kulturhuset finns även bibliotek, turistbyrå, utställnings- och föreningslokaler.

I Röda salongen ges bland annat konsertert i serien Quattro. Höstsäsongens första blir den 9 september, då Malmö Opera ger föreställningen Himlen kysser havet. Fredagskonserten innehåller verk av tre framträdande svenska tonsättare i olika generationer: Benjamin Staern (född 1978), Rolf Martinsson (född 1956) och Wilhelm Stenhammar (född 1871).

Programmet innehåller Jubilate (från 2009) av Benjamin Staern, Ich denke Dein, fem sånger för sopran och orkester med texter av Rainer Maria Rilke, Johann Wolfgang von Goethe, Joseph von Eichendorff (från 2014) av Rolf Martinsson och Symfoni F-dur (från 1903) av Wilhelm Stenhammar.

Hanna Husáhr är sopransolist och Patrik Ringborg är dirigent.


Under hösten blir fler konserter i Röda salongen:
den 9 oktober med Duo Klakimara, dvs Klara Hellgren, violin, och Mika Takehara, slagverk.

Den 13 november spelar Mauritz Agnas Ensemble.

Den 9 december blir det julkonsert med Romeo & Julia-kören.


Bilden: Benjamin Staern, tonsättare, och Patrik Ringborg, dirigent.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.