För någon vecka sedan släppte hon sin första skiva – A room of one’s own (Havtorn Records). Sara Aldén från Avesta, nära Västmanlandsgränsen, nu boende och studerandes i Göteborg. Releasen skedde vid en konsert tillsammans med jazzsångerskan och kompositören Lina Nyberg, på Skeppet i Göteborg.

En ny jazzstjärna

Så här utropar Bengt Eriksson i en recension i Lira:

”Sara Aldéns ep är ett glödande, ja, glödgat visitkort. Mer mer mer, utropar jag. Nu strax genast! Jag har hört en stor svensk jazzsångerska – en ny jazzstjärna – födas.”

Och han fortsätter:
– En trio utan trummor, som får musiken att sjunga och spela ännu närmare, mer personligt och närstående. Röst, piano och bas, jag, du och alla åhörare, samsas i samma rum. Där varje ord och ton synas av den debuterande jazzsångerskan Sara Aldén.

Och det är inget snack om saken. Sara Aldén är en Rising Star. Utbildad vid bl a Lunnevads folkhögskola och sedan vid Musikhögskolan i Göteborg samt har läst genusvetenskap på Södertörns högskola, Stockholm.

Jazzstandards i egen tappning

Och på sin debutskiva är hon i gott sällskap tillsammans med medmusikanterna August Björn (piano) och Daniel Andersson (kontrabas), där de presenterar ett antal jazzstandards: Very early (you and I), Nature boy, Maybe it’s time, Georgia on my mind, Moon river. De har helt enkelt skapat ett eget rum.

Sara nämner att det gäller att inte rygga för jazzklassikerna utan att kunna göra dem till sina. Och hitta sin egen riktning i musiiken.

Sjungit har hon gjort i hela sitt liv, från åtta års ålder. Som ung tonåring medverkade hon som sångerska i Sala Storband; hon är uppvuxen i Hedåker mellan Avesta och Sala. Därefter har jazzsången blivit hennes livsrum.

Genusfrågorna

Numer handlar det också om genusfrågor. Det tar sig bl a uttryck i hennes engagemang som vice ordförande i Impra, en förening som ska stödja och främja musiker som identiferar sig som kvinnor, transpersoner och ickebinära som är verksamma inom jazz- och improvisationsmusik.

Förutom en masterutbildning i jazzsång på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet går hon också en masterutbildning i genusvetenskap.

Driv i rösten

Sara Aldén är den nya tidens musiker: välutbildad, medveten, påläst och tydligt artikulerad. Hon har redan hunnit med en del. Förutom sången har hon en militär utbildning som pansarbefäl vid Norrbottens regemente (I 19) i Boden … Ganska speciellt för en ung jazzsångerska.

Hon har ett medvetet driv, inte bara i sångrösten, utan också i talrösten. Så låter det inte sällan om 2020-talets sångare och musiker. Och det är ett mycket gott tecken.

Very Early (You and I)


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.