På ett innovativt och lekfullt skapar den här unga duon – Dal:um – från Seoul ett ljudlandskap du nog aldrig gått igenom. Det blir till ett musikaliskt samtal mellan två instrument där, liksom i all annan kommunikation, tystnaden och timingen säger lika mycket som det uttalade.

Här kan de höras i en virtuos konsert på Nygatan 6 i Växjö (en konsertlokal för Musik i Syd) den 4 maj 2022. Det är nytt, häftigt och emellanåt riktigt rymiskt medryckande.

Dal:um består av Suyean Ha (på gayageum) och Hwang Hyeyoung (på geomungo), två unga musiker som utforskar möjligheterna hos dessa båda traditionella koreanska stränginstrument, med tusenåriga anor. Suyean och Hwang började spela på intsrumenten redan i 7-8-årsåldern.

Instrumenten ser snarlika ut med sina silkessträngar och avlånga instrumentkroppar men är väsensskilda i uppbyggnad, spelteknik och ton. Det har duon tagit tillvara på i sitt skapande och tydliggörs av titeln på deras nyligen utkomna debutalbum Similar and different.


Se hela konserten här ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.