Ett inte så känt, men stort, musikpris är Bo Bringborns Minnespris, som nu har utdelats för tredje året. 25 miljoner kronor ska fördelas under tio år.

Enligt Bo Bringborns testamente ska det utmärkande för pristagaren vara ”framstående prestationer, stor begåvning, skicklighet eller påtaglig målmedvetenhet och ambition på musikens område”.

Och det uppfyller Den Andra Operan – med portalpersonerna Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar – samt frontfigurerna bakom Västanå Teater Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom.

2 x 125,000 kronor går till pristagarna.

Vitaliserande och modiga insatser

Den Andra Operan tilldelas Bo Bringborns Minnespris för individuell skaparkraft om 125,000 kronor för år 2022 för att genom seminarier, konserter, föreställningar och debatt söka omstöpa och omforma vårt operaliv. Med vitaliserande och modiga insatser sätter Den Andra Operan ljuset på stor operakonst som undanhållits scenen, konserten och publiken.

Litteraturen, dansen och musiken lyfter varandra

Stinnerbom, Stinnerbom och Stinnerbom tilldelas Bo Bringborns Minnespris för individuell skaparkraft om 125,000 kr för år 2022 för sitt gemensamma och oförtrutna arbete kring folkmusikens utövande satt i relation till dess historiska ursprung; för kraften att påverka folkmusikgenrens utveckling; och för sitt målmedvetna arbete att sätta musiken i en central plats i Västanå teaters mångfacetterade teaterverksamhet i Berättarladan i Sunne, Värmland. Tack vare Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom – och alla deras medmusikanter – har musiken fått en bärande och självklar plats i en nyskapad musikteaterform där litteraturen, dansen och musiken lyfter varandra. Denna skaparkraft har gjort Västanå teater känd både nationellt och som internationellt.

Den externa prisnämnden har bestått av Peter Eriksson, Sanna Gibbs, Sara Norling, Carl Unander-Scharin och Fredrik Wetterqvist.

Tidigare pristagare

2020 – Ulla och Rooney Magnusson + Magnus Kjellson
2021 – Ane Brun + Peter Pontvik1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.