Den svensk-brasilianska operasopranen Helena Schuback (född 1990) är dubbelt aktuell dessa junidagar.

Den 2 juni fick hon ta emot Drottningholmsteaterns Vänners Operastipendium – 100,000 kronor – på Drottningholmsteatern, överlämnat av H.M. Drottningen.

Den 5 och 6 juni har hon en av huvudrollerna i minioperan Æglé på Musikaliska, ett evenemang som ingår i Stockholm Early Music Festival. Det är operan som ingår i skådespelet Birger Jarl och Mechtild, den första som skrevs på svenska språket och som nu har sin nypremiär efter drygt 240 år; som iMusiken skrev om här

Stipendiet får hon för:
”sin färgrika, uttrycksfulla röst och starka känsla för barockens musikaliska språk. Hon är en ung sångerska med mycket stor utvecklingspotential och med en musikalitet som lyser igenom hennes vokala gestaltning.”

Violinist och sångare

Helena Schuback tog sin masterexamen 2021 från Konsthögskolan i Oslo – Opera Academy. Hon började sina musikaliska studier vid 6 års ålder, med fiol som huvudinstrument. Hon har tagit en magisterexamen i violin från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Parallellt med sina violinstudier tog hon kontinuerligt sånglektioner och efter några års arbete som frilansande violinist återtog hon sina sångstudier hos professorerna Paul Farrington och Toril Carlsen.

Hon har under sina studier gjort roller som Rosalinde (Die Fledermaus), Alcina (Alcina), Hébe, Phani, Zima, Fatime och Emilie (Les Indes Galantes), Papagena (Die Zauberflöte) bland andra.

Schuback har en stor passion för barockmusiken och speciellt den franska barockmusiken och studerar för närvarande för Jory Vinikour.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.