Precis som en annan samtida tonsättare (Paula af Malmborg Ward) sparkade loss för någon månad sedan med skivan Pållans låtar – till slut, från början, gör nu kompositören Martin Q Larsson något liknande. I konstmusikkretsar är han välkänd som tidigare ordförande i Föreningen Svenska Tonsättare, FST.

Nu har han revitaliserat popgruppen Matandarna som uppstod på Västgöta Nation i Uppsala i början av 1990-talet. På nationaldagen, den 6 juni 2022, ger gruppen en release-picknick på Långholmen i Stockholm. Matandrana är därmed framme vid version 3.0.

Barnvisor för vuxna

En del material från tiden före senaste sekelskiftet finns med, liksom en del nyskrivet. Gruppen säger att de spelar barnvisor för vuxna och visst kittlar titlarna:
Turbinernas semester – Vad som helst – Miljön – Min pappa är polis – Ensam i stan – Glad och fri med havrekli – Grävmaskinisten – Amerikas president – Hurra för freden – Klaus Wunderlich.

Medverkande musiker är bl a Martin Q Larsson: sång, kör, flügelhorn; Anders Leffler: bas, kör; Lars Ydgren: saxofon; Leif Jordansson: gitarr Erik Nilsson: trummor, slagverk; Emma Nilsdotter: kör.

Växtbaserad ensemble

Matandarna påpekar att gruppen är ”en helt växtbaserad ensemble, men ser ut som, avlyssnas och låter som en ensemble av kött. Som lyssnare skulle du i princip kunna lyssna på blandad musik varje dag och få samma upplevelse, men det är bara mera besvärligt och mycket dyrare.”


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.