2022 är det precis hundra år sedan Drottningholms Slottsteater återinvigdes. En del av firandet är utställningen är Skräddade berättelser

Sommarens utställning innehåller ett fyrtiotal fantastiska scenkostymer från teaterns föreställningar de senaste hundra åren. Utställningen I Skräddade berättelser finns draperad sammet, glansigt siden, tyll och paljetter från en kostymskatt som vanligtvis hänger i stängda förråd. 

Unik hantverksskicklighet

Tillsammans med kostymerna presenteras personliga minnen från bland annat sångare, skräddare och orkestermedlemmar som arbetat på Drottningholms Slottsteater från 1950-talet och framåt. Till en del av plaggen finns också filmat extramaterial som besökarna får del av genom en app. Utställningen visar upp en hantverksskicklighet som är unik för Drottningholms Slottsteater.  

Utställningen byggs upp i flera av teaterns rum och visar också hur scenkostymerna har påverkats av tiden när de tillverkades. Curator är Anna Kjellsdotter, skräddare, tillskärare och forskare i historisk kostym och textil. 

– Man kan se en tydlig skillnad på kostymerna från 1950-talet mot i dag. Nu är det mer stiliserat medan de äldre kostymerna har paljetter, applikationer och annat som sticker ut, säger Anna Kjellsdotter.  

Utställningen Skräddade berättelser – 100 år av teaterkostymer på Drottningholm går att se genom guidade visningar från 6 juni till 30 september. På nationaldagen den 6 juni visas utställningen med fri entré.


Foto: Sara P Borgström

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.