Utbetalningen från upphovsrättsorganisationen Stim till låtskrivare, kompositörer och förlag var totalt 1,8 miljarder under 2021 – det näst högsta beloppet någonsin. Trots pandemins tydliga påverkan på musikbranschen är det Stims näst högsta siffra någonsin. Det är de digitala tjänsternas förtjänst. Men både livemusiken och bakgrundsmusiken backade.

Hur fördelningen mellan konstmusik och populärmusik ser ut, förtäljer inte årsredovisningen.

I organisationen ingår Stim, FST (Föreningen Svenska Tonsättare), Skap och Musikförläggarna. 135 anställda ska hålla ordning på att rätt ersättning går till upphovsmakarna. 2,2 miljarder kronor blev den totala omsättningen. 9,6 % gick åt för administration.

Med pandemin kom en stor förändring av hur vi konsumerar musik. 2021 märktes en stor ökning inom nationell Online och Video on demand där intäkterna ökade med 27 procent, till stor del tack vare av uppgången för film- och tv-tjänster.

Minskade konsertintäkter

På andra delar av musikbranschen hade effekterna av pandemin istället kraftigt negativ inverkan. Intäkterna från konserter minskade med 5 procent till 37 miljoner kronor; kan jämföras med ett normalår innan 2020 då Stims intäkter på livemarknaden var cirka 120 miljoner kronor. Även området för bakgrundsmusik backade, med 6 procent lägre intäkter från bl.a. restauranger, butiker, biografer och hotell.

Ny satsning – Stim Forward Fund

Under hösten inleddes ett samarbete för att utveckla arbetet – Stim Forward Fund – där alla insatser för att öka musikens mångfald och återväxt samlas under ett gemensamt varumärke. Totalt fördelade Stimsfären 44 miljoner på olika projekt och initiativ under året; exempelvis fick 143 kompositörer, låtskrivare och textförfattare Stims stipendium.

Martin Jonsson Tibblin, ordförande i FST, Föreningen Svenska Tonsättare.

– Konstmusiken ingår i ett komplext ekosystem där vi arbetar för tonsättarnas långsiktigt hållbara villkor. Att stärka musikskapares trygghet och säkra återväxten är en förutsättning för den musikaliska mångfalden, säger FST:s ordförande.

– Därför är Stim Forward Fund ett mycket välkommet initiativ som kommer att vara viktigt för alla tonsättare, låtskrivare och musikförlag. Inom fonden ska vi komplettera varandra och använda våra respektive styrkor och samlade kompetenser för att skapa långsiktiga värden för den fria konsten.

Fem länder i topp för musikexporten

1. Danmark
2. Finland
3. Norge
4. USA
5. Tyskland


Bilden överst: omslaget till Stims årsredovisning 2021

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.