Det blir finbesök av en engelsk vokalensemble vid Stockholm Early Music Festival fredagen den 3 juni. Det är den starkt hyllade kören Tenebrae som gästar Tyska kyrkan i Gamla Stan.

20-åriga Tenebrae är ett under av kör-perfektion. Ett knivskarpt sound, parat med musikalisk passion och silkeslena framföranden, har fått denna kör att framstå som något av det yppersta i vokalsammanhang.

Nigel Short

Grundare och musikalisk ledare av Tenebrae är Nigel Short, en av medlemmarna i King’s Singers under 1990-talet. Förutom sin egen ensemble uppträder han som dirigent i en mängd olika sammang. Han har exempelvis dirigerat Academy of Ancient Music, Aurora Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, English Chamber Orchestra, English Concert, London Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Royal Philharmonic Orchestra.

Spanska pärlor

Vid konserten den 3 juni i Tyska kyrkan kl 20.30 – under rubriken Spanish Glories – kommer Tenebrae bland annat att framföra Tomás Luis de VictoriaRequiem från 1603, ett riktigt mästerverk och ett utmärkt exempel på essensen av renässansens polyfoni.

Programmet innehåller också ett urval av Victorias Tenebrae Responsories och Lamentations for Holy Saturday tillsammans med Versa est in luctum av hans samtida Alonso Lobo.


Mer info om Tenebrae

Foto: Sim Canetty-Clarke

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.