Äntligen börjar det lossna och uppenbaras för vissa svenska orkestrar: om de nya, unga dirigenterna inte får en chans att visa upp vad de kan, blir det stiltje på dirigenthimlen. Exemplet Finland har i decennier varit en förebild, men Sveriges orkestrar har inte attraherats av de finska erfarenheterna.

Förrän nu. Helsingborgs Symfoniorkester inrättar en post som mentorsdirigent. Genom den här satsningen får unga dirigenter möjlighet att under en längre period kontinuerligt utvecklas från en redan mycket hög nivå, med likaledes kontinuerlig feedback från orkester och ledning.

Nyaste stjärnan

Gudrun Dahlkvist är det senaste svenska stjärnskottet bland unga dirigenter. Hon avslutade sin utbildning vid Musikhögskolan för mindre än ett år sedan. Nu är hon fullbokad ett helt år framöver.

Under säsongen 2022/23 är hon Helsingborgs Symfoniorkesters mentorsdirigent. Uppdraget innebär att hon dirigerar symfoniorkestern i ett antal skilda konsertproduktioner – allt från barnkonserter till abonnemangskonserter. 

Violinisten

I grunden är hon violinist (bl a i Dahlvistkvartetten), utbildad bl a vid bland annat Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Hont halkade in på en prova-på-kurs i dirigering, antogs till Kungl Musikhögskolan och har på rekordtid börjat jobba som nyutbildad dirigent på landets största scener. Säsongen 2022/23 är det 30-åriga stjärnskottet HSO:s mentorsdirigent. 

På kort tid har hon märkts i det svenska musiklivet. Redan innan hon tog sin examen dirigerade hon bland annat Helsingborgs Symfoniorkester, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern och Norrköpings Symfoniorkester.


Foto: Gustaf EliasLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.