Birgit Nilsson Prize brukar kallas världens största musikpris på konstmusikens område. Prissumman är 1 miljon US-dollar (närmare 10 milj kronor). Priset ska tilldelas artister eller institutioner som haft stor betydelse för internationellt musikliv.

2022 går utmärkelsen till den amerikanske cellisten Yo-Yo Ma. Som den femte pristagaren är han den förste instrumentalisten.

Motivering

Juryns ordförande, Kungl Musikaliska Akademiens preses Susanne Rydén, förklarade valet av pristagare:

– Yo-Yo Mas exceptionella karriär harmonierar med allt det som Birgit Nilsson önskade av sig själv och sina musikerkollegor,

– I en tid där den klassiska musiken ofta marginaliseras förmedlar Yo-Yo Ma, genom sitt konstnärskap präglat av passion och hängivenhet, musikens starka, inneboende kraft. Med ett engagemang som sträcker sig utanför den egna framgången, skapar Yo-Yo Ma sammanhang som främjar gemenskap och inspirerar nästa generations musiker.

En levande Birgit Nilsson

– Jag önskar verkligen att jag hade fått möjlighet att träffa Birgit Nilsson personligen, kommenterar Yo-Yo Ma nyheten om utmärkelsen, men för mig känns hon i högsta grad levande genom alla inspelningar där hennes legendariska röst lever vidare. Hennes stora generositet, hennes humor och värderingar utgör en stor inspiration. Det är ett stort privilegium att få ta emot det pris som hon själv instiftade och därmed bli en länk i arvet efter Birgit Nilsson, en artist som både förstod vikten av att stötta unga musiker i början av sina karriärer och musikens roll för en bättre värld.

Prisceremoni den 18 oktober

Prisutdelningen äger rum i Konserthuset, Stockholm, i närvaro av Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Under ceremikonserten medverkar Kungliga Filharmonikerna och Operakören under ledning av Patrik Ringborg samt Radiokören under ledning av chefsdirigenten Kaspars Putniņš.

Som solister medverkar den starkt prisbelönade cellisten Amalie Stalheim, sopranerna Maria Bengtsson och Johanna Wallroth samt Emma Sventelius, mezzosopran.


Tidigare Birgit Nilsson Prize-mottagare

2009 – Placido Domingo
2011 – Riccardo Muti
2014 – Wienerfilharmonikerna
2018 – Nina Stemme


Bilden överst: Jaon Bell, foto

1 KOMMENTAR

  1. Hej
    Jag vill verkligen föreslå att priset delas ut till musikern och kompositören, André Rieu, Från Matricht, I Holland. Han är verksam i Hollans sedan många år. Han sprider verkligen den vackra klassiska musiken på ett roligt och lättillgängligt sätt, till otroligt nånga tittare på YouTube och genom sina välbesökta, fullsatta, konserter över hela Världen. Musiken blir tillgänglig för alla! Han har arbetat i många år, och sprider glädje och harmoni för en otroligt bred publik, från hela Världen. Han är en väl förtjänt pristagare alla kategorier. Han skapar musikälskare över hela Världen, helt enkelt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.