Sverker och Birgitta Lerheden

Det blir årliga stipendier till studenterna av entreprenören Sverker Lerhedens donation på 100 miljoner kronor till de kungliga konstnärliga högskolorna i Stockholm, dvs Kungliga Musikhögskolan och Kungliga Konsthögskolan. Donatorn Lerheden har en bakgrund inom bygg-, bank- och fastighetsbranschen.

100-miljonersdonationen till KMH och övriga kungliga högskolor ska förvaltas i den nystartade stiftelsen Sverker och Birgittas stipendiefond. Genom fonden ska årliga stipendier på minst två miljoner kronor delas ut till talangfulla studenter på de två konstnärliga högskolorna.

Helena Wessman, rektor vid Kungl. Musikhögskolan, menar att utdelningen på sikt kommer att bidra till musiklivets utveckling. 

– Att KMH, jämte Konsthögskolan, har valts ut som mottagare av Sverker och Birgittas stipendiefond gör mig stolt och väldigt glad å studenternas och musiklivets vägnar. Sverker Lerheden har bestått oss med en mycket generös donation. Utdelningen kommer att göra stor skillnad för de lyckliga stipendiaterna. 

– Vi är otroligt glada över den osedvanligt generösa donationen, som kommer ge stora möjligheter till våra studenter och påverka den svenska konstens utveckling i generationer framåt, säger Sara Arrhenius, rektor vid Kungl. Konsthögskolan. 

I samband med denna donation donerar Sverker Lerheden ytterligare 200 miljoner kronor till Stockholms universitet och Uppsala universitet.


Bilden övers: Ola Fogelström, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.