Det här något så ovanligt som en skiva med svenska romanser framförda av en fransk duo: Marine Chagnon, mezzo-sopran (till höger i bild) och Joséphine Ambroselli, piano. Den 29 april släpps deras skiva ”Ljus – Swedish Songs” (på skivbolaget Mirare), där de tolkar tonsättare som Wilhelm Stenhanmmar, Tor Aulin, Wilhelm Peterson-Berger, Bo Linde, Ture Rangström, Gunnar de Frumerie m fl.

Ett generöst texthäfte följer skivan, där de svenska romanstexterna även finns översatta till franska och engelska.

Pianisten Ambroselli konstaterar bland annat:
– En av de intressanta sakerna med denna repertoar är den harmoniska följsamheten mellan vokallinjen och pianostämman: den ena utan den andra skulle vara ofullständig; det gäller särskilt Stenhammars verk.

Många studieresor i Sverige

Barndomsupplevelser från somrar i Sverige och luciafirande med svenska julsånger för sångerskan Marine Chagnon är av viss betydelse för hur hon kommit att intressera sig för svensk tonkonst.

Under sitt arbete med att förstå de svenska romanserna har Chagnon och Ambroselli rest runt i Sverige, vid olika årstider, för att tränga in i kulturen och atmosfären i text och musik.

De har coachats av bl a Karl-Magnus Fredriksson och Matti Hirvonen, Ann-Sofie von Otter och Bengt Forsberg. Möten som varit ovärderliga, förklarar de.

– Vi spelade och sjöng oss igenom en stor mängd romanser. Det var så mycket som vi älskade. Till slut bestämde vi oss för att där vi redan i de första ackorden greps av musiken så fick den vara med på ”spellistan”.

Som nya blommor om våren

Karl-Magnus Fredriksson säger om duon:
– När sånger får en ny plats och ett nytt hem i helt andra hjärtan, blir det starkt. Texterna tolkas som nya blommor om våren, ovetandes om förra sommaren. Jag gläds åt hur levande Marine Chagnons röst och Joséphine Ambrosellis pianospel berättar.

De svenska sångerna – 23 spår

Aulin: Till en ros 
Stenhammar: Melodi 
Stenhammar: Det far ett skepp
Stenhammar: Fylgia 
Rangström: Den enda stunden
Stenhammar: I lönnens skymning 
Peterson-Berger: Kom bukken til gutten 
Peterson-Berger: Sång efter skördeänden 
Rangström: Avskedet
Stenhammar: I skogen
Linde: Äppelträd och päronträd
Linde: Den ängen där du kysste mig 
von Koch: I månaden tjaitra 
Rangström: Vingar i natten
Rangström: Bön till natten
Larsson: För vilsna fötter sjunger gräset  
Peterson-Berger: Intet är som väntans tider
Aulin: Och riddaren for uti Österland
Rangström: Serenad
Nordqvist: Till havs
Stenhammar: En strandvisa
de Frumerie: När du sluter mina ögon
Peterson-Berger: Böljeby-vals

Prisade musiker

Marine Chagnon är trots sina blott 28 år en redan uppmärksammad sångerska i Frankrike och har vunnit priser såsom Young Hope Prize vid Mâcon International Competition 2018, Special Jury Prize vid International Canary Competition (Korsica) 2019. Hon är engagerad vid Opera Bastille – Académie de l’Opéra de Paris för säsongen 2021/2022.

Joséphine Ambroselli har vunnit första pris för Duo Chant-Piano i Nadia & Lili Boulanger International Competition 2015. Hon vann den internationella tävlingen Les Saisons de la Voix i Gordes 2014 och fick specialpriset Friends of the Lied vid Enschede International Lied Competition (Nederländerna) 2013.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.