Under lördagen delades filmkompositörspriset Harpa ut under Nordiska filmmusikdagarna i Berlin, denna gång på Nordische Botschaft, den nordiska ambassaden. För första gången går priset går till en kvinna – Sanna Salmenkallio, en av Finlands främsta filmmusikkompositörer.

Harpa Nordic Film Composers Award är ett pris för musik inom film och tv i regi av Nordic Film Composers Network – ett samarbete mellan tonsättarföreningarna i Norden. Den går varje år till ”Årets mest framstående nordiska filmmusik”, och vill att sätta fokus på ’nordisk talang och hantverk’. Nationella juryer från vart och ett av de nordiska länderna väljer finalisterna och en internationell jury utser vinnaren.

Så här låter Aaltos rundade och singulära former!

Jurymotivering:
Sanna Salmenkallios partitur för Virpi Suutaris Aalto är mycket välskrivet och väldigt intimt. Det handlar om att humanisera möblerna och arkitekturen som visas i Aalto; det får oss att känna föremålen och byggnaderna och skapar en stark känsla av koppling till både människan och hans konst. Så här låter Aaltos rundade och singulära former!

De nominerade till Harpa 2022 var:

SVERIGE | Johan Testad för musiken till Björnstad (regi Peter Grönlund)
Juryn säger: musiken ökar intensiteten i ett mångfacetterat drama som har stora kontraster: giftig machokultur, grupptryck, ensamhet, utsatthet och längtan.

NORGE | Erik Ljunggren för musiken till Gritt (regi Itonje Søimer Guttormsen)
Juryn säger: musik spelar en viktig roll i den här filmen, för sammanhang, regi och övergripande ton, och för att väva samman alla lager i dramat.

DANMARK | Jonas Struck för musiken till Our Man in America ​​(regi Christina Rosendahl)
Juryn säger: en utmärkt och personlig filmmusik – uppfinningsrik och annorlunda.

FINLAND | Sanna Salmenkallio för musiken till Aalto (regisserad av Virpi Suutari)
Juryn säger: överraskning, elegans och en stark känsla av syfte är närvarande från början till slut, Salmenkallios musik ger verkligen liv i denna fantastiska dokumentär.

ISLAND | Þórarinn Guðnason för musiken till Lamb (regisserad av Valdimar Jóhannsson)
Juryn säger: musiken och ljuddesignen ger ett subtilt tryck som är svårt att beskriva med ord.


Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.