Jo, de kallas så, Årets Folk, Årets Live, Årets Jazz. Tre av 23 kategorier i Manifestgalan, som arrangeras av SOM (Sveriges Oberoende Musikproducenter) sedan 19 år tillbaka. 2022 års gala hölls på Nalen i Stockholm den 11 februari.

Årets Folk

Vinnare i kategorin Årets Folk på Manifestgalan 2022 på Nalen den 11 februari blev spelmannen Anna Ekborg, uppvuxen i Falun.

Om hennes första skiva Solo (Kakafon Records) säger prisjuryn:

”Ståtlig, mäktig och självklar – sådan är denna solodebut. Med låtar från Rättvik som specialitet spelar denna spelman född i Falun nitton sololåtar med sådan glöd att man tappar andan. Här har vi en ung spelman som med trygghet och energi spelar trad på riktigt, på allvar.”

Årets Live

I kategorin Årets Live korades Sara Parkman och produktionen Sara Parkman och hennes orkester (Supertraditional) till vinnare:

”2021 års vinnare har omdefinierat begreppet konsert; det är inte längre en lokal man går till där
man sitter ner och tittar på ett band som pliktenligt spelar låtar enligt en låtlista; det kan numera
vara en halvreligiös och utopisk upplevelse där politik, poesi och publikallsång möts i gruvor och tv-studios och gud vet var. Bakom allt detta står en bländande artist med ett stort bankande hjärta som tillsammans med sina musiker alltid pulserar i nuet. Carpe Diem!”

Årets Jazz

Saxofonisten och klarinettisten Thomas Backmans skiva When Light Is Put Away (Modern Musik) utsågs till vinnare i kategorin Årets Jazz:

”Sparsmakad gränslandslyrik som överraskar i varje takt. Med senaste albumet tar Thomas Backman
språnget från känslig instrumentalist till excentrisk musikkonstnär. På When light is put away klär
musikerna av sig i mörkret och spelar utan hämningar.


Jurygrupperna, med närmare 150 personer, har tillsammans lyssnat igenom och bedömt sammanlagt över 400 albumproduktioner och 206 musikvideos. Juryns medlemmar består av journalister, arrangörer och andra personer som på olika sätt är verksamma i musikbranschen.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.