Med minimal budget och exceptionellt engagemang anordnas en musikfestival i Arvika i februari – Glafsfjordens musikfestival.

Bakom denna ligger musikerna och äkta makarna kammarmusikern/pedagogen vid Karlstad Universitet, Jon Dahlkvist, och pianoprofessorn vid Musikhögskolan Ingesund, Julia Mustonen-Dahlkvist.

Glafsfjordens musikfestival är en kammarmusikfestival i Arvika som fokuserar på klassisk konstmusik och som vill ge musikupplevelser som berör. Festivalen startade 2015 och har varje år bjudit in internationella toppartister och aktiverat det västra Värmlands lokala musikliv.

Från den 8 – 12 februari genomförs festivalen i samverkan med Musikhögskolan Ingesund och Ingesund Piano Center. Det bjuds på konserter varje dag, från tisdag till lördag, på Musikhögskolan Ingesund, Rackstadmuseet och Mikaelikyrkan, Arvika.

Pianisterna briljerar

Under de två första dagarna, 8 och 9 februari, blir det konserter med artisterna från Ingesund Piano Center; unga superbegåvade musiker som står inför sina genombrott. De framför i Rackstadmuseet pianomusik av tonsättare från Norge, Danmark, Sverige och Finland. Här kommer att höras verk av Carl Nielsen, Edvard Grieg, Chrsitian Sinding, Jean Sibelius, Wilhelm Stenhammar, Wilhelm Peterson-Berger och Einojuhani Rautavaara.

Dessa konsertdagar – Nordic Piano Music Week – kommer att även att framföras vid World Expo i Dubai någon månad senare. (iMusiken återkommer till detta).

Andreas Brantelid. Foto: Ida Wang
Cellisten Brantelid medverkar

Festivalen har med sin lilla budget lyckats locka även en extern artist: cellisten Andreas Brantelid som kommer att spela på sin Stradivarius-cello. Den 11 februari ger han en konsert tillsammans med pianisten Jean-Baptiste Doulcet.

Under festivalen blir det dessutom en debutkonsert, betitlad Barockjubel, av ensemblen Ingesund Vokalis (som består av sångsolister från Musikhögskolan Ingesund) tillsammans med stråkensemblen Camerata MHI under ledning av Carl Unander-Scharin.

Mer om festivalenLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.