– Vi satt en kväll i mars 2019, Kerstin Perski och jag, och talade om oss människor och Jorden, berättar Karin Rehnqvist i sin verkskommentar till det stycke hon komponerade hösten 2019/vintern 2020.

– Vår planet Jorden, alltmer utsatt. Sårbar. Isar smälter, skogar brinner, vattendrag svämmar över på ett sätt som vi inte känner igen. Proportionerna är skrämmande. Vad kommer att hända? Vad händer just nu?

Sedan dess har de följande åren toppats med nya väderrekord och närmast osannolika klimatextremer.

Monumentalt

Två års planerade uruppföranden har stoppats av coronapandemin. Men den 29 januari 2022 blev det äntligen av. Verket Silent Earth fick sin urpremiär i Nederländerna.

Det är drygt trettio minuter monumental och kraftfull musik för blandad kör och symfoniorkester. Ett kontinenternas rop inför den klimatkatastrof som verkar oundviklig.

Karin Rehnqvists musik till Kerstin Perskis kongeniala texter blir till ett överväldigande stycke konstmusik som inte lär lämna någon oberörd. 

I tre gripande satser – Silent Earth; We, Who Once Were; The Burning Earth – beskriver Rehnqvist och Perski sina intryck och känslor av det som nu händer med vår planet. Och de är inte ensamma om den känslan. Den är universell och delas av miljoner (borde vara miljarder).

Silent Earth har en urkraft med sin starka musikaliska dräkt och de ångestladdade texterna kring klimatets förestående apokalyps.

Direktsänd premiär

Premiären i konsertserien NTR ZaterdagMatinee (med cirka 50,000 konsertbesökare per år), skedde i fantastiska konsertsalen Concertgebouw, Amsterdam, den 29 januari 2022. Det blev en rejäl inställd-revansch för kompositör, kör och orkester – samt för arrangören och en av verkets beställare, det nederländska public-service-bolaget NTR i Hilversrum.

Gijs Leenaars

I det direktsända uruppförandet, som kunde genomföras med publik i salongen, kunde Nederländska radiokören (Groot Omroepkoor) och Nederländska radions filharmoniska orkester (Radio Filharmonisch Orkest ) ta ut svängarna ordentligt och ge en överväldigande relief åt partituret i ett självklart musikaliskt flöde.

Imponerande, inte minst med tanke på att den kontrakterade dirigenten Dima Slobodeniouk bara ett drygt dygn före konserten fick hastigt ersättas av den unge Gijs Leenaars.

Hör hela konserten här

Finns för efterlyssning på NPO Radio4. Konserten innehåller Karin Rehnqvist: Silent Earth, Hans Abrahamsen: Horn Concerto, samt Karol Szymanovski: Stabat mater.

Lyssna här

Kommer till Östersjöfestivalen 

Nästa framförande av Silent Earth är planerat till Östersjöfestivalen/Berwaldhallen i augusti 2022. Då med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Samt ny chans för dirigenten Dima Slobodeniouk.

Silent Earth är ett beställningsverk av Eduard van Beinum Stichting och NTR ZaterdagMatinee samt Sveriges Radios Symfoniorkester.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.