Sven-David Sandström, 1942–2019

Tonsättaren Matthew Peterson tilldelas det första priset till Sven-David Sandströms minne, Sven-David Sandström Choral Composition Awards. Priset uppmärksammar nyskriven körmusik och instiftades efter Sandströms bortgång, av honom själv och hans hustru Ann-Marie Lysell.

– Det ska vara ett pris som uppmärksammar nyskriven körmusik, bestämde S-D Sandström.

Sandströms tidigare studenter vid Jacobs School of Music vid Indiana University i USA kunde ansöka. En internationell jury utsåg Matthew Peterson (född 1984 i North Dakota), som numera är bosatt och verksam i Sverige.

– Sven-Davids kärlek för att kommunicera med omvärlden genom vokalmusik var tydlig och kommer alltid vara en stor inspiration, säger Matthew Peterson i ett pressmeddelande.

Priset är på 5,000 dollar, vilket utgör arvodet för att komponera ett a cappella-verk för kör.

Uruppförande med Radiokören

Verket uruppförs av Radiokören vid en konsert i Berwaldhallen, Stockholm, 29 oktober 2022 i närhet till Sandströms 80-årsdag (d v s den 30 oktober).

Därefter ska detta verk framföras av Vokalensemblen vid Musikhögskolan i Oslo, Eric Ericsons Kammarkör, Indiana University Jacobs School of Music NOTUS, samt av Sofia Vokalensemble.


Tävlingsjuryn har bestått av: David Dzubay, IU Jacobs School composition department, (juryns ordförande), Claude Baker, IU Jacobs School composition department, Britta Byström, tonsättare samt ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien, Dominick DiOrio, IU Jacobs School choral department samt dirigent NOTUS, Fredrik Malmberg, Kungl. Musikhögskolan samt dirigent Eric Ericsons Kammarkör, Stefan Parkman, dirigent samt Vice preses Kungl. Musikaliska Akademien, Grete Pedersen, dirigent, Vokalensemblen vid Musikhögskolan, Oslo.


Bilden överst:Johan Bergmark, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.