På en nyutkommen skiva samsas verk av fyra svenska tonsättare. Back in Stockhome heter den. Lite kryptiskt kan det synas.

Men det visar sig att solisten är Rick Stotijn, en kontrabasist från Amsterdam som sedan ett decennium tillbaka har Stockholm som sin andra hemstad. Stotijn anses som en av världens ledande kontrabasister och är bl a professor vid Robert Schumann Hochschule Düsseldorf.

På den generöst innehållrika skivan från BIS (1’15”) framför han musik av Britta Byström i Årsta, Eduard Tubin, som bodde i Hanige, Jesper Nordin i Hägersten och Carin Malmlöf-Forssling som mestadels bodde i Falun.

Det äldsta verket är konserten för kontrabas av Eduard Tubin, komponerad 1948. Stotijn framför det här med stöd av sin egen orkester, Sveriges Radios Symfoniorkester under den amerikanske dirigenten James Gaffigan.

Specialkomponerat

Den andra konserten på skivan komponerades speciellt för Stotijn och för violinisten Malin Broman av Britta Byström. Infinite Rooms (2016) är en dubbelkonsert – där violinisten växlar mellan violin och viola.

Orkestern i denna konsert är Västerås Sinfonietta, dirigerad av sin chefsdirigent Simon Crawford-Phillips.

Simon Crawford-Phillips medverkar även som pianist i en pianotrio av Jesper Nordin, som gjort en bearbetning av sitt verk för violin, cello och orkester just för denna trio; Broman–Stotijn–Crawford-Phillips.

Det avslutande spåret är In memoriam av Carin Malmlöf-Forssling; ett väldigt fint stycke som i original är en sång för sopran, här transkriberad för kontrabas.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.