Det är rubriken för slutbetänkandet som den 30 september lämnades till kulturminister Amanda Lind av särskilde utredaren Linda Zachrison.

Återstartsutredningen har haft dialoger med 300 kulturskapare och organisationer i hela Sverige.

Illustration: Arad Golan Coll

Slutsatserna och rekommendationerna från utredningen är något som tilltalar bl a Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin (bilden överst):

– Utredarna har kunnat ta del av de erfarenheter om kulturlivets svårigheter som även vi på Kulturrådet gjort under vårt arbete med krisstöd under pandemin. Flera av utredningens förslag är i linje med det budgetunderlag som vi lämnade in i februari.

Pandemin inte över

Utredningen föreslår insatser både för kulturens återstart de kommande två åren och för ett starkt och långsiktigt hållbart kulturliv på längre sikt.

– Pandemin är inte över och Kulturrådet följer noga de långsiktiga konsekvenserna för kulturlivet, säger Kajsa Ravin. Vi fortsätter föra nära dialog med andra myndigheter, branschorganisationer, regioner och andra aktörer för att synliggöra de fortsatta behoven i kultursektorn.

Utvecklingsstöd – kultursamverkansmodellen – kulturskolorna

För Kulturrådets del innebär detta bland annat att regeringen 2022 och 2023 årligen bör avsätta 225 miljoner kronor för återstart och utvecklingsstöd till aktörer inom det fria kulturlivet, 100 miljoner till kultursamverkansmodellen, 30 miljoner till scenkonstallianserna och 10 miljoner till Kulturrådets stöd till musikarrangörer.

Vidare föreslås en permanent förstärkning från 2024 av Kulturrådets bidrag med 50 miljoner årligen till fria aktörer inom scenkonst och musik, 21 miljoner till bild- och formområdet och 100 miljoner till kultursamverkansmodellen. Kulturrådets bidrag till civilsamhällets aktörer förstärks med 3,5 miljoner årligen.

Utredningen föreslår också ett permanent utvecklingsbidrag för kulturskolorna med 200 miljoner årligen.

Äntligen – fleråriga verksamhetsbidrag?

Återstartsutredningen har kommit till insikt om att kultursektorn även behöver en mer långsiktig planeringshorisont. Därför föreslås att Kulturrådet bemyndigas att fatta beslut om fleråriga verksamhetsbidrag.

ilden överst: Susanne Kronholm, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.