Fredagen den 10 september 2021 var det världspremiär för Merregnon: Tystnadens land – en 42 minuter lång konsertfilm som vill bjuda in familjer och barn till orkesterns ljudvärld. Framförd med berättare, musik och illustrationer är det en symfonisk saga om den föräldralösa Miru. Musikberättandet bygger vidare på en tradition av tidlösa klassiker, som Sergej Prokofjevs Peter och vargen.

Den tyska barnboksförfattaren Frauke Angel har utformat berättelsen och den nya originalmusiken är komponerad av japanska Yoko Shimomura (född 1967) – en av de främsta spelmusiktonsättarna idag. Hon har tidigare skrivit musik till bästsäljande spel som Kingdom Hearts och Final Fantasy XV

Musiken?

Oförarglig, kort sagt. Detta är spelfilmsmusik och som så ofta i den här genren bjuds inte några överraskningar eller spännande grepp.

Det är vackert framfört. Och beundransvärt att orkestermusikerna kan lägga energi och sitt kunnande på noterna.

Det bästa är nog konsertfilmens orkesterbilder. Snyggt och nära filmat i många passager. På så sätt får man initierat uppleva orkesterns ljudvärld.

Världspremiär med Kungliga Filharmonikerna

Kungliga Filharmonikerna svarar nu för världspremiären av Merregnon: Tystnadens land. Orkestern var tidigt ute med att introducera spelmusik, redan 2006, och har sedan dess följt upp med en lång rad utsålda konsertproduktioner.

För arrangemangen svarar den finländske kompositören Jonne Valtonen. Orkestern leds av dirigenten Andreas Hanson. Skådespelaren Sofia Wilhelmina Mustaniemi är en lagom dramatiskt berättare, där hon barfota står på Konserthusets scen.

Konsertfilmen kan ses här ›LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.