Den 7 september fick regeringen denna rekommendation:

– Folkhälsomyndigheten gör en samlad bedömning att regeringen bör gå vidare i planen för att avveckla restriktionerna till steg 4 den 29 september 2021. Exempelvis tas begränsningarna bort för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning samt att kravet på sittande servering på restauranger tas bort. 

Efter regeringens besked visste ovationerna inga gränser. Krogar, nöjespalats, idrottsklubbar, konsert- och operahus, teatrar och biografer hurrade unisont.

Rusning efter biljetter

De flesta arrangörer förbereder sig för kulturrusning och högt publiktryck.

– Folk jublade här i korridorerna när vi fick beskedet. Vi har övat och förberett oss under en lång period och känner oss redo att ta emot vår publik, säger GöteborgsOperans vd Christina Björklund.

– Snart spelar vi för fulla hus igen! /Stockholms konserthus.

– Äntligen får vi spela för fullt hus! /Malmö Opera.

– Hurra! Regeringen har tagit bort publiktaket! Fr.o.m. 29 september får vi släppa in till fulla salonger igen./GöteborgsOperan

I ishockeyallsvenskan planerar nu SHL-lagen för att flytta matcher till 29 september och därefter. Allt för att få spela inför fullsatta arenor.

På samma sätt resonerar Wermland Opera och flyttar fram starten av Stora Konsertserien i KCCC (Karlstad Congress Culture Centre) från den 18 september till den 6 oktober. På så sätt behöver man inte lotta ut 300 biljetter till abonnenterna.

Men!

Knappt 72 % av den svenska befolkningen är fullvaccinerade med två doser. 1,5 miljoner svenskar har vare sig tagit en eller två vaccindoser mot covid-19. På 450 platser i Sverige har färre än hälften av de vuxna tagit två vaccindoser (enligt data från den 27 augusti).

Det är ett högt spel från regeringens sida.

Många medborgare ser med ängslan på de släppta restriktionerna. Så gör även ett antal smittskyddsläkare, som menar att det kommer för tidigt.

För att inte tala om den hårdjobbande personalen på landets IVA-avdelningar, som redan nu rustar för en fjärde corona-våg.

En medelväg hade varit att införa s k covidpass, men regeringen valde att helt slopa deltagartaken. Den tidigare S-parollen ”Alla ska med” får alltså.

Nya bud: vaccinationsbevis planeras

Sent på eftermiddagen den 10 september öppnar dock regeringen för införande av vaccinationsbevis. En promemoria har lämnats med förslag på att man ska kunna börja använda vaccinationsbevis vid behov.

Regeringen vill att vaccinationsbeviset ska finnas i beredskap att kunna användas vid större sammankomster, om det epidemiologiska läget försämras.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.