Det är hedersdirigenten Esa-Pekka Salonen som dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester öppningskonserten för Östersjöfestivalen 2021 den 9 september.

Återfödelse är temat för årets festival och i öppningskonserten återupptäcker man både Anders HillborgKongsgaard-variationer och Esa-Pekka Salonens Fog klassiska mästerverk. Salonens program kulminerar i Jean Sibelius andra symfoni.

Temat återfödelse och förnyelse fortsätter genom festivalen med Klaus Mäkelä och Igor Stravinskys Eldfågeln-svit, samt Kaspars Putniņš program med Radiokören The Baltic Seasons. Festivalen avslutas med Georg Friedrich HändelMessias den 18 september.

Levande och döda tonsättare

– Temat för årets festival blir särskilt tydligt i vår öppningskonsert där två levande kompositörer ger nytt liv åt betydelsefulla äldre stycken. Anders Hillborg hämtar sin inspiration från Beethoven och den sista pianosonaten, Esa-Pekka Salonen från Bach och den tredje partitan för solofiol. Det är denna känsla av renässans och förnyelse, nu när världen träder fram ur dessa mörka tider, som knyter samman alla framträdandena under festivalen, säger Christian Thompson, chef för konstnärlig planering, Berwaldhallen.

Löf och Dalene i öppningskonserten

Pianisten Terés Löf och violinisten Johan Dalene gör varsin kort solointroduktion till verken i öppningskonserten den 9 september. Det blir Sverigepremiär för både Anders Hillborgs Kongsgaardvariationer och för Esa-Pekka Salonens Fog.

Radiokören med Kaspars Putniņš. Foto Mattias Ahlm

Johan Dalene framträder även senare under festivalen i konserten The Baltic Seasons den 16 september, med Ralph Vaughan Williams’ The Lark Ascending, med Radiokören and Kaspars Putniņš. Det blir också musik från Kaija Saariahos elektropoetiska universum, Pēteris Vasks klanglandskap och en världspremiär av ett nytt verk av Jan Sandström – Den stora gåtan, med text av Tomas Tranströmer.

Röda tråden är årstidernas kraftfulla växelspel och det cykliska i människans livsvillkor. I konserten medverkar också violinisten Johan Dalene.

Klingande avslutning: Händels Messias

Festivalen avslutas lördagen den 18 september med Händels Messias, krönt av den mäktiga Hallelujah-kören. Solister är Camilla Tilling, sopran, Kristina Hammarström, mezzosopran, Andrew Staples, tenor samt Matthew Rose, bas. Dirigent är den legendariske Reinhard Goebel (känd bland annat för sin ensemble Musica Antiqua Köln), där han med detta framträdande också gör sin debut i Berwaldhallen. 


Östersjöfestivalen i Berwaldhallen är en av Europas största klassiska musikfestivaler med artister, orkestrar och dirigenter i världsklass från Östersjöregionens toppskikt.

I samarbete med bibliotek och andra kulturarenor runt Östersjön produceras samtal mellan högprofilerade personer inom musik, politik och miljöarbete modererade av journalister från Sveriges Radio. Samtalen kretsar kring musik och hållbarhet och fungerar som ett tematiskt pre-concert-talk för konsertpubliken i Berwaldhallen. Konserterna livesänds både i Sveriges Radio P2 och med bild via Berwaldhallens Play-kanal.

Genom att länka samman människorna runt Östersjön vill festivalen med hjälp av musikens kraft inspirera till en positiv utveckling, säger man på sin webbplats.


Mer information om programmet, biljetter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.