Flen mitt i Sörmland, en stad cirka 7,000 invånare, har inte bara Stenhammars slott. Här finns också en världsorkester med över 15 nationaliteters ursprung.

Söndagen den 12 september blir det andra gången som Världens musikfestival arrangeras på ett av kungens slott, Stenhammars slott. Flens Världsorkester öppnar dagen med fullt band på 25 personer och nya toner från det senaste albumet Rötter.

Ett integrationsprojekt

Det som började 2015 som en dörrknackningskampanj av en nyss hemflyttad frilansande musiker, växte till ett integrationsprojekt med musiken som verktyg och en orkester som fått allt fler spelningar. 

Det är oerhört spännande att jobba med musik från så olika delar av världen, med musiker som har formats på vitt skilda kulturella sätt. Musiken förenar oss och vi har verkligen skapat en stor familj, säger Lutte Berg.

Lutte Berg, egentligen Luciano Scalercio, är en italiensk-svensk gitarrist, kompositör och orkesterledare, och grundare av Flens Världsorkester.

I anslutning till den stora europeiska flyktingkrisen 2015 tog musikern och orkesterledaren Lutte Berg initiativet till att samla musiker av alla sorter, musikstil och bakgrund till en gemensam, annorlunda orkester i Flen. 

Med stöd från bland andra Flens kommun och Operainitiativet samlades i oktober 2015 initialt ett tiotal musiker för orkesterns bildande i form av en förening. Antalet musiker har sedan vuxit till ett drygt trettiotal från olika världsdelar och musikstilar

De senaste åren har Flens Världsorkester bland annat medverkat vid invigningen av Sörmlands museum och hållit konsert tillsammans med Göteborgs musikhögskola och spelat på festival i Italien.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.