Det fyraåriga kraftprovet att för första gången ge hela Richard WagnerNibelungens ring i Göteborg gick i vintras in i sin tredje fas.

Hösten 2018 inleddes med prologen Rhenguldet. 2019 gick berättelsen vidare i Valkyrian. Tredje delen, Siegfried, som skulle ha gått upp senhösten 2020, ställdes in på grund av pandemin – men filmades i vintras. Det är denna uppsättning som nu kommer att sändas digitalt.

Siegfried sänds under helgen 26-28 mars på gofilm.se
Publiken kan se en akt per dag eller alla tre från och med söndagen, fram till onsdag 31 mars.

Märkliga repetitioner

Regissören Stephen Langridge berättar:

– Det var naturligtvis en märklig repetitionsperiod i höstas under covid-restriktionerna. Vi var alla oerhört glada över att kunna arbeta när så många kolleger runt om i Europa och världen hade förlorat både arbeten och inkomst. Att få sjunga, agera och spela, och att få dela upplevelsen med en publik, även om vi inte är närvarande i samma rum: vilken styrka och glädje det är i det. Aldrig mer kommer vi att ta det för givet!

– Vi anpassade vårt arbetssätt, höll fysiskt avstånd hela tiden på och bakom scenen och resultatet: att vi lyckades producera en spännande digital version av Siegfried är en hyllning till vi-klarar-det-attityden hos personalen på GöteborgsOperan och engagemanget i den briljanta ensemblen.

I rollerna

Titelrollen görs av den amerikanske tenoren Daniel Brenna, som gjort internationell karriär i bland annat denna roll. Mime sjungs av Dan Karlström och rollen som Vandraren (Wotan) görs i akt ett och två av Fredrik Zetterström och i akt tre av Anders Lorentzson. Som Alberich hörs Olafur Sigurdarson, Fafner sjungs av Mats Almgren och Erda av Hege HøisæterSofie Asplund gör rollen som Skogsfågeln och som Brünnhilde ser vi Ingela Brimberg.

– Vi hade hoppats på en digital premiär före jul, men tvingades ändra planen med kort varsel innan vi haft möjlighet att slutföra alla inspelningar som vi hade planerat in. Resultatet, efter mycket digitalt efterarbete, är en version av vår Siegfried som ovanligt nog har två excellenta sångare i rollen som Vandraren. Jag hoppas att publiken kommer att njuta av denna tredje del av vår resa och jag ser fram emot att åter få vara tillsammans i en post-corona värld och i teatersalonger. Som Brünnhilde skulle sagt: ”Hojatoho!”, kommenterar regissören Stephen Langridge.

De fyra operorna i Wagners Ringen dirigeras av Evan Rogister, chefsdirigent på Nationaloperan i Washington. För scenografi och kostymdesign står den prisbelönta engelska scenografen Alison Chitty.

SIEGFRIED kan ses här › 
Musikdrama i tre akter av Richard Wagner. Speltid ca 4 timmar, utan paus. Sjungs på tyska, textas på svenska och engelska.
Akt 1 kan ses fr.o.m. fredag 26 mars t.o.m. onsdag 31 mars.  
Akt 2 kan ses fr.o.m. lördag 27 mars t.o.m. onsdag 31 mars. 
Akt 3 kan ses fr.o.m. söndag 28 mars t.o.m. onsdag 31 mars. 

Bilden: Ingela Brimberg, Daniel Brenna. Foto Lennart Sjöberg


De första premiärerna av Wagners Ring des Nibelungen skedde mellan åren 1869 och 1876, i München resp i Bayreuth.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.