Årets program för Riksting för västerländsk konstmusik (nu för femte året i följd) består av en del spännande punkter, bland annat ett panelsamtal med samtliga riksdagspartier om musiklivet efter pandemin.

Rikstinget genomförs den 23 mars. Här samlas konstmusikens aktörer, politiker och företrädare för media för att diskutera ”hur vi kan stärka den klassiska musikens position i samhället och dess betydelse för enskilda individer”. 

Rikstinget genomförs digitalt (via Zoom) och kan följas här, tisdagen den 23 mars från kl 9.00

Kulturpolitiska talespersoner från samtliga riksdagspartier har bjudits in för att reda ut frågorna som är på alla musikers läppar. Hur tror de att musiklivet kommer att se ut efter pandemin? Och vad händer med frilanskompetensen? Vilket typ av stöd kan utövande musiker väntas få för en återstart?

Sårbart musikliv

– Pandemin har tydligt visat hur sårbart musiklivet är och hur beroende aktörerna är av varandra. Den har också satt blixtbelysning på de problem med återväxt, resurser och kompetenser som musiklivet brottas med. Politiken måste säkra långsiktiga lösningar och borga för ett snabbt öppnade för konserter med publik, säger Mikael Brännvall, VD för Svensk Scenkonst.

Hur svarar partierna för musiklivet efter pandemin

Samtliga riksdagspartier kommer att finnas representerade med dessa personer:
Christer Nylander (L), Vasiliki Tsouplaki (V), Viktor Wärnick (M), Lawen Redar (S), Per Lodenius (C), Aron Emilsson (SD), Roland Utbult (KD) samt Pernilla Stålhammar (MP).

Mer på Rikstinget

Fler ämnen ska hinna tas upp denna förmiddag på Rikstinger:

– Alla barn ska ges möjlighet att utveckla sin sångröst.
– Återupprättande av musikundervisningen i skolan.
– Nationella satsningar för att stärka återväxten bland blåsmusiker.

– Att skapa förutsättningar för barns tillgång till sin röst och till sång borde vara en självklarhet i ett demokratiskt samhälle, säger Susanne Rydén, preses för Kungl. Musikaliska Akademien.

Under Rikstinget kommer hon att samtala med Gunilla Svantorp (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott och gruppledare för S i utskottet, och Kristina Axén-Olin (M), andra vice ordförande i utbildningsutskottet, om vad som händer med våra barns utveckling när musiken och sången får allt mindre plats i skolan.


I år genomförs Rikstinget för femte gången, som förra året i digital tappning. Alla deltagare kommer kostnadsfritt kunna följa eventet direkt från Kungl. Musikhögskolans Kungasal på sin egen dator/läsplatta/mobiltelefon.
Länk

Riksting för västerländsk konstmusik arrangeras av Kungl. Musikhögskolan i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.