Det blir ännu en halv miljard i extrastöd till det fria kulturlivet. Pengarna ska gälla perioden fram till februari, men den exakta fördelningen är inte klar, meddelade kulturminister Amanda Lind på en pressträff i dag.

Det är regeringen och samarbetspartierna, Liberalerna och Centerpartiet, som kommit överens om det nya extra stödet.

Medlen kommer att fördelas som stipendier och stöd till konstnärer och andra aktörer på kulturområdet som drabbats hårt under pandemin.

2,5 miljarder till kulturlivet

De bidragsfördelande aktörerna är Statens kulturråd (550 miljoner kronor), Stiftelsen Svenska Filminstitutet (250 miljoner kronor), Konstnärsnämnden (154 miljoner kronor) och Författarfonden (20 miljoner kronor). 4 miljoner kronor sänds till Sametinget som ska gå till stöd till samisk kultur.

Medel kommer både kunna gå till direkta krisstöd och till stimulanser för produktion.

Totalt har kulturbranschen fått 2,5 miljarder i riktade stöd i år.

Stark kultur även efter pandemin

– Utan kultur går vi miste om något grundläggande – det djupt mänskliga i att uppleva, mötas, engageras och utmanas. Därför är det viktigt för regeringen att bidra till att både lindra den akuta ekonomiska krisen och stimulera till återhämtning med utgångspunkt i att säkra en bredd av kulturuttryck i hela landet. Sverige ska vara en stark och levande kulturnation även efter krisen, säger kulturminister Amanda Lind.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.