Det finns nog inte en artist, sångare eller musiker, som inte spelat in en julskiva; eller två, eller fler … Med åren har det blivit en ocean av utgåvor och toner som de här korta veckorna i slutet av året sköljer över oss.

Var och en har givetvis sina favoriter, i kompositioner, sånger eller utförare.

Det kan ju vara intressant att se hur andras favoriter för julens musik ser ut.

Nyligen presenterades den svenska låt-toppen för juletid. Stim redovisade de mest spelade jullåtarna; och då dominerar ju populärmusikens alster.

Svenska topplistan
Gustaf Nordqvist, 1886–1949

Noterbart är att förra årets tvåa (och enda ’låten’ från konstmusikområdet) – Jul, jul, strålande jul av Gustaf Nordqvist/Edvard Evers – halkat ned från en andraplats till en sjätteplats. Detta trots den uppmärksamhet tonsättaren Ida Lundén i november lyckades skapa när hon avslöjade den näst intill totalt felaktiga notbilden som NK-varuhuset i Stockholm hade i sin julskyltning.

1. Tänd ett ljus
Upphovspersoner: Lasse Lindbom, Niklas Strömstedt  
Förra årets placering: 1

2. Mer jul
Upphovspersoner: Tomas Adolphson, Anders Falk
Förra årets placering: 3

3. Happy New Year
Upphovspersoner: Benny Andersson, Björn Ulvaeus
Förra årets placering: 4

4. Jag kommer hem igen till jul
Upphovspersoner: Andreas Mattsson, Niklas Frisk
Förra årets placering: 6

5. Fira jul med mig
Upphovspersoner: Linnea Södahl, Johan Eckerborn, Linnea Henriksson
Ny på listan

6. Jul jul strålande jul
Upphovspersoner: Edvard Evers, Gustaf Nordqvist
Förra årets placering: 2

7. Jul igen
Upphovspersoner: Doctor C, Pedda Pedd
Förra årets placering: 7

8. Välkommen hem
Upphovspersoner: Mårten Sanden, Johan Röhr 
Förra årets placering: 5

9. Julen är här
Upphovspersoner: Sölve Rydell, Billy Butt
Ny på listan

10. Tomten jag vill ha en riktig jul
Upphovsperson: Kenneth Friden
Ny på listan

Klassisk julmusik med ett brittiskt perspektiv

Webbtidningen FM Classical i Storbritannien har satt ihop en mycket blandad lista med klassisk julmusik. Det brittiska dominerar förstås, men här finns även med några andra verk som vi andra inte direkt tänker på.

Slädfärd

Sergej Prokofiev – Troika
Inspirerad av löjtnant Kijé har Prokofjevs festliga slädfärd snappats upp av Greg Lake för sin julhit, ’I Believe in Father Christmas’

Julbelysning

Felix Mendelssohn – Hark The Herald Angels Sing
Textförfattaren Charles Wesley ville ursprungligen ha långsam och ganska deprimerande musik till denna text. Men det tyckte inte Mendelssohn.

Whitacre

Eric Whitacre – Little Tree
Whitacre tonsatte en dikt av E.E. Cummings till denna underbara musik. Inte bara det, han tillägnade det också till sin lillasyster.

Bortom julgranen

Benjamin Britten – A Ceremony of Carols
Förvänta dig inte att höra de vanliga sångerna i denna fantastiska sångsamling av Benjamin Britten. 11 sånger i ett virvlande verk

Julbelysning 2

Johann Sebastian Bach – Juloratoriet
En av jultidens mest etablerade klassiker. Bachs juloratorium beskriver födelsekyrkan, tillbedjan av herdarna och, något mindre festligt, omskärelsen och namngivningen av Jesus.

Nötknäppare

Pjotr Tjajkovskij – Nötknäpparen
Nötknäpparenär något av en jultradition. Den festliga berättelsen om en leksaksoldat som kommer till liv har klarat sig genom åren och varit föremål för några radikala omgörningarM

Kungar

Victor Hely-Hutchinson – Symphony of Carols
Komposition från 1927. Victor Hely-Hutchinsons ger lyssnaren ett festligt skimmeri några av de mest älskade Chrimbo-sångerna, inklusive O Come All Ye Faithful, God Rest Ye Merry Gentlemen och The First Nowell.

Berlioz

Hector Berlioz – L’Enfance du Christ
Detta episka Berlioz-verk tar itu med historien om Kristi ungdom, från och med hans födelse. Det är inte precis ’Ding-Dong Merrily on High’, men det är fortfarande fantastiska grejer.

Rutter

John Rutter – Christmas Album
John Rutter är förmodligen kompositören framför alla andra som vi förknippar mest med jul. Och med sin enorma mängd sånger tillägnade julen är det ingen – vi rekommenderar John Rutter Christmas Album för alla dina carolingbehov.

Jenkins

Karl Jenkins – A Celebration of Christmas
En av de mer framträdande kompositörerna i sin generation. Hög julstämning med denna härliga uppsättning av sånger. Här får du moderna arrangemang av julsånger från medeltiden fram till idag.

Vinterscen

Pjotr Tjajkovskij – Julvals
Vivaldi var inte den enda kompositören som skrev om de fyra årstiderna – Tchaikovsky gjorde det också. Hans årstider innehåller faktiskt en liten julvals.

Elgar

Edward Elgar – A Christmas Greeting
Det är inte ett av hans mest kända verk, men den här fina lilla julsången visar Elgar på sitt mest elgarska humör. Det beskriver den engelska landsbygden, en underskattad, julig pärla.

Vinterscen 2

Antonio Vivaldi – Vintern
Vad skulle vi göra en jul utan Vivaldi? Få kompositörer fångar vintern som han – även om den börjar dramatiskt med en stormig första sats, är den vackra andra satsen en sann glädje att njuta av.

Kyrkorgeln

Franz Xavier Gruber – Stilla natt
Den här klassiska sången framfördes först på juldagen 1818 – men den komponerades av Franz Xavier Gruber för gitarr, eftersom kyrkans orgel var trasig. Bra att de inte ringde på en servicereparatör.

Midvinter

I den dystra midvintern. Ingenting annat signalerar ’jul’ som ett körarrangemang av ’In The Bleak Midwinter’. Men vilken ska man välja? Där finns den populära versionen av Gustav Holst (känd som ’Cranham’), eller arrangemanget av körledaren Bob Chilcott. Men det är ganska troligt att du hör Harold Edward Darkes sättning – kören från King’s College, Cambridge framför den varje år vid jul.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.