2009 avled Bo Bringborn i Vrena, Nyköping. Få vet vem han var, förutom att han var utbildad agronom, lokalpolitiskt akiv inom KD och medlem i Automobilsällskapet i Nyköping (bl a innehavare av en Jaguar 3.4S 1965).

Han testamenterade en stor summa pengar till en stiftelse, Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft, förvaltad av SEB – ett musikpris som skulle delas ut årligen med start det elfte året efter hans död.

2 x 125,000 kronor

I år delas de första priserna ut, totalt 250,000 kr.

De går till paret Ulla Magnusson och Rooney Magnusson för deras mångåriga arbete med Kallkursen för unga stråkmusiker och till Magnus Kjellson för hans outtröttliga arbete med att skapa en livaktig scen för barockmusiken i Göteborg med omnejd.

En extern prisnämnd bestående av Peter Eriksson (musiker), Sanna Gibbs (sångare), Sara Norling (musikjournalist), Carl Unander-Scharin (tonsättare/sångare) och Fredrik Wetterqvist (ständig sekr Kungl Musikaliska akademien) har beslutat att med följande motiveringar utse mottagarna av 2020 års stipendier:

Ulla Magnusson och Rooney Magnusson 
tilldelas Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft om 125 000 kronor för år 2020 för sitt mångåriga arbete med Kallkursen för unga stråkmusiker. Paret Magnusson har genom sin gedigna musikaliska och pedagogiska gärning haft ett stort inflytande över flera generationer unga svenska violinisters yrkeskarriär. Violinisten Ulla Magnusson har varit lärare i verksamheten i nästan sex decennier och tog över ansvaret för Kallkursen 1980, vilken grundades redan 1954 av professor Sven Karpe. Rooney Magnusson har fungerat som pianoackompanjatör och kursadministratör. Sommaren 2020 genomfördes sommarkursen för 67:e året i rad i obruten följd (från år 2015 arrangeras kurserna vid Musikkonservatoriet i Falun).

Magnus Kjellson 
tilldelas Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft om 125 000 kronor för år 2020 för sitt outtröttliga arbete med att skapa en livaktig scen för barockmusiken i Göteborg med omnejd. 2003 grundade Magnus Kjellson ensemblen Göteborg Baroque och har sedan dess varit dess konstnärliga ledare. Tillsammans med ensemblen har Magnus Kjellson lyft fram självklara namn som Bach och Händel men även gett nytt liv åt sällan spelad musik, bland annat ur den svenska Düben-samlingen. Alltid med Magnus Kjellson som musikantisk dirigent vid sin cembalo eller orgel och numera även vid det unika kombinationsinstrumentet claviorganum som invigdes 2019.

En mer formell och publik utdelning kommer att genomföras när restriktionerna för allmänna sammankomster medger detta.


Så skriver Bo Bringborn i sitt testamente:
Efter 10 år skall årligen ett belopp av 10 procent av fondens värde utdelas i form av ett stipendium eller pris till en person. Mottagaren av stipendiet eller priset skall på något sätt genom en individuell prestation ha utmärkt sig inom musikens område. Det kan gälla vokala eller instrumentala prestationer ävensom komposition eller dirigering.

Utmärkande för pristagaren skall vara framstående prestationer, stor begåvning, skicklighet eller påtaglig målmedvetenhet och ambition på musikens område. Alla typer av musikalitet kan komma ifråga.Utdelningen av priset skall ske på min födelsedag den 12 juni och på för ändamålet lämplig plats.

Utdelningen skall vara stilfull och inramas av musikarrangemang.Varje pristagare skall utöver penningsumman erhålla ett diplom och en medalj i silver med inskriptionen “Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft” samt årtalet för priset och pristagarens namn.

Bilden: Ulla Magnusson och Magnus Kjellson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.