Söndagen den 15 november inträffade den Internationella Musikterapidagen; gick nog ganska obemärkt förbi för de flesta.

Men Stiftelsen MusikBojen, grundad av bland annat Claire Rosvall och Martin (Max Martin) Sandberg, uppmärksammar denna viktiga behandlingsform samt arbetar för att skapa tillgång till musikterapi för barn och ungdomar som varit med om svåra fysiska eller psykiska utmaningar.

Underutnyttjat

Många barn och ungdomar i Sverige behöver stöd för att kommunicera sina känslor som har orsakats av allvarliga fysiska och psykiska situationer.  Fram till augusti 2020 har MusikBojen varit med och behandlat 550 barn och utfört 3,500 terapisessioner. Som en internationellt erkänd och forskningsbaserad behandlingsform är musikterapi idag en underutnyttjad samhällsresurs i svensk hälso- och sjukvård.

Bland ambassadörerna till stiftelsen finns Loa Falkman, Ann Sofie von Otter, Seinabo Sey, Nikki Amini, Martin Stenmarck och Sthlm Sound Gospel Choir.

Musikterapin växer 

MusikBojen har verksamhet på bland annat Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala, Sachsska Barnsjukhuset, Barn- och ungdomspsykiatrin samt barnhabiliteringen i Norrtälje och delfinansierar musikterapi på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och Huddinge. Sedan den 1 september 2020 även på Universitetssjukhuset i Skåne tack vare finansiering från bland annat Drottning Silvias jubileumstiftelse CATCH och Crafoordska stiftelsen.

Forskningsläget inom musikterapi
  • Cochrane visar vetenskapligt stöd för musikterapi vid: depression, demens, psykostillstånd, cancer, autism, rehabilitering efter stroke och traumatisk hjärnskada.
  • Svensk musikterapeutisk forskning visar positiva resultat vid: rehabilitering av kvinnor som behandlats för gynekologisk cancer, behandling för att öka livskvalitén hos barn som genomgår stamcellstransplantation, som tilläggsbehandling för sjuka nyfödda vid smärtsamma provtagningar.
  • Svensk hälso- och sjukvård finns idag nationella riktlinjer för behandling med musikterapi för barn och vuxna i palliativ vård och vid schizofreni.

Lär dig mer om musikterapi här


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.