Årets Interpretpris och Jazzpris från Kungl Musikaliska akademien går till två virtuoser och starka musikaliska personligheter som berikat repertoaren för sina instrument.

Kungl. Musikaliska akademiens Jazzpris och Interpretpris är två av akademiens största priser. De tilldelas nyskapande artister eller ensembler på högsta konstnärliga nivå inom sin repertoar. I år går Jazzpriset och Interpretpriset med prissumman på 100,000 kronor vardera till två tydliga musikaliska personligheter: Håkan Hardenberger (till höger) på klassisk trumpet och jazzmusikern Christer Bothén.

Christer Bothén får Jazzpriset

Basklarinettisten och kompositören Christer Bothén (född 1941) tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Jazzpris med motiveringen:
”En banbrytande musiker med sitt spel på kontrabasklarinett, basklarinett och afrikanska stränginstrument. Som kompositör och improvisatör har han sedan 60 talet utforskat olika musikkulturer I framförallt Marocko och Mali men alltid transformerat detta till en egen vital jazzmusik som är starkt personlig och influerat flera generationer jazzmusiker i Sverige och internationellt.”

Håkan Hardenberger får Interpretpriset

Trumpetaren Håkan Hardenberger (född 1961) tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Interpretpris
”för sitt kompletta musikerskap som under 40 år berikat nationellt och internationellt musikliv. Med teknisk och musikalisk briljans inspirerar Håkan Hardenberger nya generationers brassmusiker och har under sin enastående karriär bidragit till att utveckla den samtida repertoaren för sitt instrument genom otaliga tonsättarsamarbeten”.

Foto Christer Bothén: Sara Lundén. Foto Håkan Hardenberger: Annelise Varaldiev


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.