De flesta av landets regioner har dragit hårt i handbromsen de senaste dagarna, efter regeringens och Folkhälsomyndighetens nationella rekommendationer. Coronans smittspridning är tydligare och värre än på länge. En efter en stänger landets konsert- och operascener, liksom teatrar och biografer.

Men det handlar inte bara om nationella eller regionala restriktioner. Det är även en arbetsmiljöfråga, där fackförbunden höjer rösten.

Om en orkesters musiker inte känner sig trygga med arbetssituationen (ex vis på en mindre konsertscen) måste orkestrarnas storlek starkt reduceras. Inte lika akut för större och utbyggbara scener som ex vis i Stockholm, Malmö och Göteborg.

För många orkesterbesättningar är det även så att många musiker pendlar till arbetsplatsen; även det ett skäl att vara restriktiv.

Här är iMusikens genomgång av nedstängningsläget just. Vi börjar uppifrån:

Umeå

Stängt för all publik verksamhet. Inga föreställningar genomförs av Norrlandsoperan, vare sig i Umeå eller på turné.

Sundsvall

Samtliga offentliga konserter med Nordiska Kammarorkestern är inställda året ut.

Gävle

Gävle Konserthus ställer in konsertverksamheten med Gävle Symfoniorkester till och med den 31 december 2020.

Dalarna

Musik i Dalarna och Dalasinfoniettan arbetar för att kunna genomföra konserter fr.o.m. 1 januari 2021, men reserverar sig för att behöva senarelägga detta datum.

Karlstad

Samtliga konserter/föreställningar under november och december inställda, liksom trettondagskonsert med bal och efterföljande länsturné. Julparken med ljus och ljud i parken utanför Operahuset, kommer att genomföras som planerat. Den kommer vara tänd varje dag mellan 16-23 från 21 november till 31 december.

Örebro

Inga offentliga konserter med Svenska Kammarorkestern. Hösten 2020 streamas.

Västerås

Västmanlandsmusiken/Västerås Sinfonietta pausar den publika konsert- och föreställningsverksamheten i Västerås Konserthus under den period som de skärpta råden gäller, t.o.m. 10/12.

Stockholm

Stockholms konserthus följer rekommendationenr att begränsa antalet personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till max åtta personer från och med den 24 november och fyra veckor framåt. Konserthuset kommer att ställa in den publika verksamheten under perioden. Men fortsätter med att livesända konserter (Konserthuset play).

Berwaldhallen genomför inga konserter med publik under november (senaste uppdatering från 2/11). Däremot livesänds samtliga planerade konserter (Berwaldhallen Play).

Kungliga Operan ställer in alla publika evenemang till och med den 31 december. Ett urval av föreställningar kan dock ses på Operan Play.

Musikaliska ställer in konsertverksamheten fram till och med den 19 november (senaste uppdatering därifrån 30/10). Detta betyder ingen publik och inga orkesterrepetitioner.

Norrköping

Alla publika föreställningar och konserter inom Scenkonst Öst, det vill säga Östgötateatern med ung scen/öst och Norrköpings Symfoniorkester (SON), pausas fram till den 10 januari 2021. Konserter kommer att spelas in och sändas på SONs digitala scen.

Jönköping

Smålands Musik & Teater och Kulturhuset Spira, inklusive Jönköpings Sinfonietta, pausar sin publika verksamhet fram t o m 21/12 2020.

Göteborg

Göteborgs Konserthus har ställt in alla planerade publika konserterna med Göteborgs Symfoniker.
Nästa biljettsläpp planeras till lördag 12 december kl 11 och gäller konserter 1 januari – 27 mars 2021. Digitala sändningar via GSOplay erbjuds.

GöteborgsOperan kommer att ha fortsatt stängt för livepublik till och med den 8 januari och jobbar nu för att kunna streama vissa föreställningar. Andra uppsättningar flyttas till framtida säsonger eller ställs in.

Växjö

För Musik i Syd/Kronoberg med Musica Vitae gäller att man avvaktar, enligt instruktion från regionen, med publik och pedagogisk verksamhet för vuxna, så länge de allmänna råden gäller, fram till den 26 november.

Helsingborg

Kammarfestivalen med Beethoven 20-22 november på Helsingborgs Konserthus ställs in. Festivalen var planerad att pågå under tre dagar och omfattade fyra konserter med musik av 250-årsjubilerande kompositören Ludwig van Beethoven.

Malmö

Malmö Live Konserthus ställer om igen och blir det digitala konserthuset. Man planerar nu för att kunna erbjuda fortsatt streaming av konserter och arrangemang under november och december, med fri entré. Vid sidan om streamingen av Malmö Symfoniorkesters torsdagskonserter blir det nystart imorgon onsdag 18 november med livesänd morgonkonsert kl 08:15.

Malmö Opera vill stärka åtgärderna för ökad säkerhet för medarbetare och publik. Därför är alla föreställningar mellan 17 november – 24 november inställda. Det gäller både föreställningar i operahuset, turné och streamade föreställningar.

Skåne/Kronoberg

Musik i Syd ställer in all publik verksamhet året ut men sänder digitalt med både egna ensembler och frilansande musiker via Musik i Syd Channel (som just nominerats till Årets Kultur av Magasinet Skåne).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.