Jublet hördes, men var ändå behärskat, när kulturminister Amanda Lind idag på eftermiddagen kunde meddela att taket för evenemang med sittande publik höjdes från 50 till 300 personer från den 1 november. Samtidigt begränsas klubbverksamheter till max 50 personer i lokalerna.

Beskedet kom bara tre timmar efter att aktionen Öppna Salongerna! med sångaren Henriikka Gröndahl haft sin andra torsdagsmanifestation i regnet utanför Riksdagshuset.

Så här säger man från Kulturdepartementet:

– För att komma tillrätta med den trängsel som visat sig råda på nattklubbar har regeringen i dag beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas.

– Regeringen har också beslutat om ett nytt undantag från förbudsförordningen som möjliggör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 sittande deltagare, inte 500 som tidigare diskuterats. Ändringarna gäller från och med den 1 november.

Inget för Malmö

Men för Malmö Opera lyfter det inte. Där väljer man att behålla en 50-personers publik per föreställning …

– Jag ser ingen anledning att öka de 50 som vi har i Skåne på Malmö opera och Malmö dansteater, vi ligger kvar där tills vidare, säger Carl-Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne. 

Som skäl anförs det nuvarande höga smittläget i Skåne.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.