Eric Ericson leder Halv-åtta-kören

Året var 1944 när dirigenten Eric Ericson (då 26 år gammal) med 16 musikvänner startar Halv-åtta-kören, den som ett år senare kallade sig Kammarkören med en debutkonsert i juni i Huskvarna kyrka. Från 1968 heter denna eminenta vokalensemble Eric Ericsons Kammarkör.

Kammarkören har under alla år varit en viktig motor och ett föredöme för svenskt – och internationellt – körliv. Alltid i framkant med ny och äldre körrepertoar, en avgörande exponent för det svenska körsoundet, den typiska slanka körklangen parad med stor virtuositet.

En kör för generationer av tonsättare

För generationer av svenska tonsättare har Kammarkören varit en idealensemble och internationellt hör Eric Ericsons Kammarkör till det absoluta toppskiktet av professionella ensembler. Sedan 2003 har Eric Ericsons Kammarkör haft ett nära samarbete med Kungliga Filharmonikerna i Konserthuset.

Ståtlig jubileumskonsert

Ni blir det jubileumskonsert. De 75 åren ska firas ordentligt och det blir med ett grandiost körverk – Vespro della Beata Vergine (Mariavespern) av Claudio Monteverdi, komponerad 1610, och fortfarande ett mästarprov för körer; en melodisk, färgrik och ibland smärtsamt vacker hyllning till den heliga Jungfrun. Det är ett mäktigt för kör, nio solister och orkester.

Från framförandet i Stockholms konserthus

Medverkande solister är Lovisa Sydén, sopran, Matilda Sterby, sopran, Elias Aaron Johansson, alt, Lovisa Huledal, alt, Thomas Volle, tenor, Mikael Stenbaek, tenor, Love Lyckelin Bergman, tenor, Arvid Eriksson, baryton, samt Staffan Liljas, bas.

75-årskonserten görs i stora salen i Stockholms konserthus onsdagen den 21 oktober kl 19.00 – 20.40 och kan ses i en livesändning här

Eric Ericsons Kammarkör leds av sin chefsdirigent Fredrik Malmberg (körprofessor vid Kungl Musikhögskolan). Som orkester medverkar Wallström Baroque Ensemble.

Mer om Eric

Hans timeline (1918–2013) ›

Samtliga skivinspelningar


Bilden överst: Jan-Olav Wedin, foto

2 KOMMENTARER

  1. Hej är det möjligt att få fotot på kören från 1944, min far Uno Sand´en är med på den bilden! Skulle vara väldigt roligt att få ha det fotot!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.