Torsdagen den 15 oktober gick aktionen Öppna salongerna! ut med full kraft för att uppmärksamma det orimliga i att max 50 personer ska få bevista kulturevenemang, oavsett hur stor lokalen är. Ett antal sångliga manifestationer gjorde, från Malmö till Umeå.

Framför Riksdagshuset i Stockholm framförde ett 40-tal professionella sångare och en stråkkvartett från Folkoperan under ledning av dirigenten Henrik Schaefer Fångarnas kör av Giuseppe Verdi. Bland åhörarna fanns kulturminister Amanda Lind och socialminister Lena Hallengren.

Senare, samma torsdag, fick tre av aktionen Öppna salongernas initiativtagare (Göran Gademan, Ida Falk Winland och Henriikka Gröndahl) träffa kulturministern. Mötet var inbokat för 30 minuter. Det blev en timme och en kvarts samtal.

Ordningslagen och ministrarnas okunskap ett problem

– Vi hade ett bra konstruktivt möte, rapporterar Ida Falk Winland på Facebook.

– Det som blev väldigt tydligt för oss var att Amanda Lind inte ensam har det mandat och den lagliga befogenhet som behövs för att vi ska få till en förändring. Och förändring måste ske snabbt, för har vi ingen mer tid att förlora.

Ordningslagen i dess nuvarande form är ett stort problem. Men ett minst lika stort problem är också okunskapen hos de andra ministrarna, då det faktiskt är oklart om de ens förstår vad kulturen betyder för samhället, både konstnärligt och ekonomiskt.

Galen på dumheterna

– Det var uppenbart under vårt möte i torsdags att hon själv höll på att bli galen på dumheterna, till exempel vad gäller krogar, nattklubbar och de nya matserveringsreglerna kring underhållning på restaurangerna, skriver Ida Falk Winland.

Kulturminister Amanda Lind följer hur både hur teatrar och konserthus utomlands har arbetat för att erbjuda smittsäkra evenemang.

Det står ganska klart att hon inte fått med sig resten av regeringen.

Sätt press

– Det kan rent av vara så att hon behöver vår hjälp att sätta press på delar av regeringen och de andra partierna för att få till en förändring. Aktionerna fortsätter och nu förbereder vi nästa steg. Vi måste kräva mer av våra ministrar än att de nickar och håller med.

Aktionen Öppna salongerna! menar att vi behöver ledarskap och verklig handlingskraft.

Därför riktar man uppmaningen till alla dem som gått med i Facebook-gruppen och de mer än 11,500 som skrivit under uppropet att vända sig direkt till ministrarna och de politiska partiernas ledare. Som t ex Lena Hallengren (socialminister), Mikael Damberg (inrikesminister), Eva Nordmark (arbetsmarknadsminister), Stefan Löfven (statsminister). Liksom till Folkhälsomyndigheten (FHM).

Följ forsättningen

av aktionen Öppna salongerna! på deras Facebook-sidaFoto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.