Utökad stipendiepott med närmare 3 milj kronor aviserar Stim idag.

Det räcker till närmare 300 extrastipendier à 10,000 kr till de kompositörer, låtskrivare och musikförlag som är anslutna till Stim.

Stim har 92,000 anslutna medlemmar och delar årligen ut ca 4 milj kronor i stipendier. 2020 blir alltså den totala stipendiesumman ca 7 milj kronor.

Stims extrastipendier går att söka från måndagen den 17 augusti fram t o m den 18 september.

Krisen märks i vinter

Musikskaparnas intäktsbortfall beror till stor del på inställda konserter och evenemang och på att verksamheter som använder bakgrundsmusik (exempelvis restauranger, hotell, gymkedjor, klädbutiker etc.) har fått försämrade ekonomiska förutsättningar. Stims vd, Karsten Dyrberg Nielsen, hoppas att regeringen är beredd att göra mer för att stötta musikskaparna, som annars riskerar att stå utan försörjning.

Stims vd menar att regeringens tidigare åtgärder har varit dåligt anpassade till kultursektorns unika arbetsförhållanden. Han betonar även att det finns en eftersläpning på uppemot nio månader i de upphovsrättsliga intäkter som betalas ut till anslutna musikskapare. De största effekterna av krisen kommer alltså inte att märkas på kontot bland låtskrivare, kompositörer och musikförlag förrän i vinter och början av nästa år. 

– Risken finns tyvärr att vi bara sett början av hur krisen slår mot musikskaparna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.