Monica Zetterlunds Minnesfond har utsett 2020 års stipendiater och i kategorin Etablerad artist gick stipendiet till dragspelaren med mera Bengan Janson. Född i Stockholm 1963, numera boende i Leksand.

Prissumman är 60,000 kronor och motiveringen lyder:

Du personifierar begreppet speleman. Oavsett genre är Ditt engagemang unikt och Din publikkontakt utan filter. Ditt virtuosa musicerande är sensibelt, genuint och innovativt; ständigt utforskande. Och mitt i allt detta flödar humorn, med samma fulländade timing. 
Din musikaliska glädjeyra inspirerar över generationsgränserna. Allt i Monicas anda.

Till olika musikaliska regioner

Bengan Jansons liv har bestått av inspelningar och konsertturnéer runt om i världen tillsammans med musiker och artister som Ann-Sofie von Otter och Loa Falkman, Björn Ståbi och Anders Jakobsson, Marie Fredriksson, Lisa Nilsson, Björn Skifs, Sven-Bertil Taube… Tillsammans med Kristina Lugn och Allan Edwall bildade han gruppen De Tröstlösa. Och eftersom jazzpianisten Oscar Peterson varit en av Bengans husgudar var han särskilt lycklig över att få spela in en skiva med pianisten Jan Lundgren och den gitarrist som ingick i Oscar Peterson Trio, Ulf Wakenius.

– Jag har alltid tyckt om att ge mig in i olika musikaliska regioner. Där hittar jag också nya spelkamrater, har Bengan Janson sagt om sina många och ytterst varierande samarbeten.

I kategorin Ung lovande artist fick trumslagaren Cornelia Nilsson 40,000 kr samt Henrik Dorsin 25,000 kr i det nyinstiftade Monica Zätas FilurprisHenrik Dorsin.


Monica Zetterlund skulle den 20 september ha fyllt 83 år, och stipendierna skulle traditionsenligt ha delats ut under en hyllningskonsert i Berwaldhallen den 27 september. På grund av rådande pandemi ställs dock årets konsert in. Minnesfonden kommer istället att hylla både årets och nästkommande års stipendiater i september 2021.


Foto: Emrik Janson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.