Helsingborgs Symfoniorkester uruppför ett symfoniskt vokalverk som vill skildra förvecklingarna mellan ledamöterna i världens mest kända litterära sällskap, Svenska Akademien. 

Det händer den 19 mars 2020, då Fredrik Österlings verk Makten och härligheten får premiär i Helsingborg; en kortopera om skandalerna som skakat Svenska Akademien. 

”En allegorisk knyt-blues-opera för (minst) 18 ledamöter. Och orkester. Och kör”, som det heter.

Berg- och dalbana

– Musiken kommer spegla och förstärka den spännvidd av egendomliga ingredienser som händelserna i och runt akademien präglats av. Det blir en emotionell, vokal och orkestral berg- och dalbana med såväl svärta som humor, säger Fredrik Österling, chef för Helsingborgs Konserthus. 

Senast Österling pausade från det dagliga chefsjobbet i Konserthuset och skrev kantaten Bögtåget för orkestern och sångaren Rickard Söderberg, spred det sig som en löpeld i internationella medier.

– När Akademien krisade var det som när man först förstår att jultomten inte finns. Lite magi försvann från världen, tron på att något evigt eller ”det upphöjda samtalet” existerar fick sig en törn. Så den här operan är ett slags personlig krishantering kan man säga. En glad sorgesång med ett visst mått av ”vafan”, säger Hanna Höglund som har skrivit librettot.

Uppsjungsningsövning

– I arian ”Smaka min pennas stål” krockar kontrollerad vrede, vals och mansplaining. Jag hoppas få höra publiken sjunga med i refrängen under uruppförandet. Eller varför inte som uppsjungningsövning i någon av de många svenska körerna. Ordet ”gubbklubb” är en mycket bra artikulationsövning, säger Fredrik Österling.

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Sångare ur Helsingborgs Konserthuskör
Amelia Jakobsson, sopran
Ulrika Tenstam, mezzosopran
Magnus Kyhle, tenor
Carl Ackerfeldt, baryton
Stefan Solyom, dirigent

Bilden: Sopranen Amelia Jakobsson sjunger arian ”Smaka min pennas stål” från kortoperan Makten och härligheten.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.